Hra o trhy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Diplomová práce se zabývá koniktními ekonomickými situacemi založené na teorie her. Na začátku jsou denovány základní modely koniktních situací a současné populární softwarové nástroje nejen pro obecnou podporu výuky studentů nebo pro vědní obory, ale právě i pro řešení ekonomických úloh v teorii her. Na základě této analýzy je řešena koniktní situace dvou navzájem si konkurujících rem. Postupně se práce dostává hlouběji do oblastí diferenciálních rovnic se zpožděním, které lépe zobrazují chování dvou hráčů na trhu. Následně jsou tyto zpožděné diferenciální rovnice promítnuty do Cournotova modelu, pro který se zjistí kritická hodnota, která přepíná stabilitu dvou rem na trhu v důsledku zpožděné realizace jejich výstupů.
This diploma thesis deals with conict economic situations based on game theory. In the beginning, basic models of conict situations and current popular software tools are dened not only for the general support of student education or for science, but also for solving economic problems in game theory. Based on this analysis, the conicting situation of two competing rms is being solved. Gradually, work goes deeper into areas of delay dierential equations that better show the behavior of two players on the market. Subsequently, these delayed dierential equations are projected into the Cournot model, for which a critical value is identied that switches the stability of two rms on the market due to the delayed realization of their outputs.
Description
Citation
DÓCZY, A. Hra o trhy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační management
Comittee
prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (předseda) doc. Ing. Vojtěch Bartoš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Dydowicz, Ph.D. (člen) Ing. Viktor Ondrák, Ph.D. (člen) RNDr. Zuzana Chvátalová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Otázky vedoucího - nejsou Otázky oponenta - zodpovězeno Otázky při obhajobě: Ing. Petr Dydowicz, Ph.D.: O jaké zpoždění rozhodnutí se jedná? Zpoždění vůči čemu? - zodpovězeno Pro dosažení výpovědní hodnoty, musí být firmy podobného zaměření? - zodpovězeno prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA: Jak byste využila svůj model v praxi? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO