Vývoj procesních parametrů pro technologii 3D tisku stereolitografii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá nalezením optimálních procesních parametrů s cílem dosažení vysoké pevnosti s DLP (digital light processing) 3D tiskárnou Solflex 650 a pro materiál Detax Solflex model. V rešeršní části práce je uveden princip tisku pomocí laseru a pomocí DLP projektoru a jejich porovnání. Dále jsou uvedeny informace o materiálech a vliv procesních parametrů na tisk. Na základě poznatků byl stanoven předpoklad vývoje pevnosti v závislosti na době osvitu a tloušťce vrstvy. Vzorky byly nejprve testovány zkouškou tvrdosti se standardem Shore D a výsledky byly následně porovnány. Poté byly vytvořeny vzorky na tah s vybranými optimálními parametry určenými z předchozí zkoušky a ty byly podrobeny zkoušce tahem. Z výsledků byla stanovena závislost pevnosti na procesních parametrech.
This bachelor thesis deals with the search for optimal process parameters to reach a high strength of the Detax Solflex model material, with the DLP (digital light processing) 3D Solflex 650 printer. In the first part of this thesis the principle of printing using a laser and using a DLP projector and their comparison are presented. Further information about materials and impact of the process parameters on a printing are discussed. Based on a knowledge two assumptions were set: influence of exposure time and influence of layer thickness on strength. Firstly, samples were tested by the hardness Shore D test and the results from the test were compared. New samples for the stress test with the optimal set of parameters given by the previous test were printed and tested. Process parameters influence on strength was determined from the achieved results.
Description
Citation
VÍTEK, J. Vývoj procesních parametrů pro technologii 3D tisku stereolitografii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (předseda) doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Roupec, Ph.D. (člen) Ing. David Nečas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO