Využití fraktální geometrie při návrhu hydraulické clony

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se skládá ze tří částí. První část se věnuje rešeršní studii kavitace a fraktální geometrie. Zabývá se fyzikální podstatou kavitace, jejím vznikem, dynamikou zánikem. Dále se věnuje jejímu využití v technické praxi. Následuje stručné vysvětlení pojmu fraktální geometrie, doplněné několika známými příklady. V druhé, experimentální části se nejprve navrhli dvě clony s průtokovým průřezem ve tvaru fraktálu, které měli stejnou světlost jako obyčejná clona s kruhovou dírou. Tyto clony se po naměření potřebných hodnot srovnali z hlediska hydraulických ztrát v potrubí.
Bachelor thesis consists of three parts. The first part is focused on research study of cav-itation and fractal geometry. It is concerned with the physical principle of cavitation, its generation, dynamics and implosion of cavitation bubbles. It also turns attention to useful application. Brief explanation of fractal geometry follows, including some famous examples. Two fractal shaped orifices were designed in the second experimental part, having the same cross-section as orifice with ordinary circle hole. These orifices were compared to each other from perspective of hydraulic losses.
Description
Citation
HOCHMAN, O. Využití fraktální geometrie při návrhu hydraulické clony [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) Ing. Roman Klas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student přednesl obsah BP s tématem "Využití fraktální geometrie při návrhu hydraulické clony". Doba prezentace cca. 10 min. Doc. Rudolf (člen komise) přečetl posudek vedoucího. Ing. Fic. (přítomen) přečetl posudek oponenta a své dva dotazy. Student reagoval připravenými snímky v prezentaci. Doc. Štigler se ptal v jakém místě byla rychlost v uvedeném vztahu. Doc. Rudolf reaguje na zmínku laminární proudění během prezentace, tak aby si student uvědomil, že se jedná o turbulentní proudění během eperimentu. Prof. Kozubková se zeptala na upřesnění cíle BP. Doc. Štigler se zeptal na kavitaci vs. snížení hydr. ztrát. Ing. Fic také reagoval na snížení ztrát.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO