Výpočtová studie Millerova cyklu benzínového motoru s turbodmychadlem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá rozborem problematiky Millerova oběhu a jeho praktickou aplikací pro přeplňovaný zážehový motor. Na základě citlivostní analýzy limitů ovlivňujících tepelnou účinnost Millerova ideálního oběhu je zpracován termodynamický model motoru s prodlouženou expanzí v prostředí programu GT-POWER. Výsledky analýz jsou použity k vyhodnocení proveditelnosti přestavby referenčního motoru pro provoz s Millerovým oběhem.
The scope of this thesis is the Miller engine cycle analysis and its practical application on a turbocharged spark ignited engine. Based on the sensitivity analysis of the limits affecting the ideal Miller cycle thermal efficiency a thermodynamic model of the engine with a prolonged expansion was set up in the GT-POWER software. The results of the analyses were used to evaluate the feasibility of the reference engine conversion for an operation with Miller cycle.
Description
Citation
ČERNÝ, R. Výpočtová studie Millerova cyklu benzínového motoru s turbodmychadlem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Zdeněk Hinner (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Student seznámil zkušební komisi se svou diplomovou prací a zodpověděl otázky oponenta. Následovaly otázky k tématu diplomové práce. 1) Co je hlavní motivací použití Aktinsonova, resp. Millerova cyklu? 2) Čím je umožněno využití cyklu s prodlouženou expansí z hlediska konstrukce motoru? 3) Jakými způsoby je možné kompensovat nižší výkon motorů s prodlouženou expansí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO