Vířivé čerpadlo jako možná srdeční náhrada

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou srdečních náhrad a podpor. V teoretické části je popsáno srdce a princip jeho funkce. Dále je charakterizována krev z hlediska reologického chování a jsou uvedena možná kritéria pro vznik hemolýzy. V další části jsou popsány současně nejpoužívanější srdeční podpory s důrazem na využití vířivých čerpadel, která jsou popsána včetně jejich konstrukčních částí. V praktické části je provedena experimentální analýza dvou čerpadel (COV 43 a COV 23). Následně pomocí zákonů podobnosti jsou sestrojeny bezrozměrné charakteristiky čerpadel. Ve výpočetní části práce je realizována CFD analýza vířivého čerpadla prostřednictvím stacionárního a transientního výpočtu. Výsledek je zároveň porovnán s experimentálním měřením a na základě výsledků je provedena úprava oběžného kola.
The diploma thesis deals with the issue of artificial hearts and ventricular assist devices. The theoretical part describes the heart and its function. Blood is characterized in terms of rheological behavior and the possible criteria for hemolysis are discussed. The following section describes the most commonly used ventricular assist devices, with emphasis on the use of the regenerative pump, including its components. In the practical part, an experimental analysis of two pumps (COV 43 and COV 23) is performed. Furthermore, non-dimensional characteristics of the pumps are constructed using the laws of similarity. In the computational part, the CFD analysis of the regenerative pump is performed by means of stationary and transient calculation. The results are compared with the experimental findings and based on the results, the impeller of regenerative pump was modified.
Description
Citation
COUFALÍK, M. Vířivé čerpadlo jako možná srdeční náhrada [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Michal Varchola, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) Ing. Jindřich Veselý, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Pan bakalář seznámil s obsahem své diplomové práce na téma Vířivé čerpadlo jako možná srdeční náhrada. Dílči kapitoly prezentace pojednávaly o příčinnách srdečních selhání, rozdělení mimotělních náhrad, trendy ve vývoji krevních čerpadel. Student se ve své práci zaměřil na vířivá čerpadla, popsal jejich princip a funkci. Následovala kapitola popisující experiment a výpočetní modelování. Časový prostor vyplnil svojí prezentací. Následovalo čtení posudků včetně dotazů oponenta. Volně se přešlo k všeobecné diskusi. Předseda komise poděkoval studentovi za obsáhlou prezentaci a obhajobu diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO