Silikonový tlumič torzních kmitů šestiválcového vznětového motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této práce je návrh klikové hřídele řadového šestiválcového vznětového motoru a návrh viskózního tlumiče torzních kmitů pro klikový mechanismus daných parametrů. Práce zahrnuje sestavení dynamického torzního modelu klikového mechanismu a výpočet vynuceného torzního kmitání pro mechanismus s tlumičem a bez tlumiče. Součástí je také pevnostní analýza navržené klikové hřídele s tlumičem metodou konečných prvků (MKP).
The aim of this thesis is to design crankshaft for in-line six-cylinder diesel engine and to design viscous torsional vibration damper for the cranktrain of specified parameters. The thesis includes the creation of a dynamic torsional model of cranktrain and calculation of forced vibrations of mechanism with and without damper. Part of this thesis is also strength analysis of the designed crankshaft with damper using the Finite Element Method (FEM).
Description
Citation
KOVÁŘ, L. Silikonový tlumič torzních kmitů šestiválcového vznětového motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Zdeněk Hinner (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Student seznámil zkušební komisi se svou diplomovou prací a zodpověděl otázky oponenta. Následovaly otázky k tématu diplomové práce. 1) Jakými způsoby lze snížit hmotnost pístu? 2) K čemu slouží plášť pístu a co ovlivňuje z hlediska dynamiky pístní skupiny? 3) Jak je píst tepelně zatěžován? 4) Z jakých materiálu se píst navrhuje a proč? 5) Které parametry pístní skupiny mají vliv na spotřebu oleje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO