Návrh řízení procesu honování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Štúdia, ktorá skúma sľubné spojenie princípov štíhlej výroby a nástrojov Priemyslu 4.0 pre riadenie výroby. Význam každého z týchto pojmov bol vysvetlený a vzájomný vzťah bol preskúmaný v teoretickej rovine. Ďalej boli popísané pravidlá, ktoré musia byť rešpektované pri implementácii nástrojov Priemyslu 4.0 do štíhlych výrobných systémov. Následne bol zmapovaný súčasný stav výroby fyzickým sledovaním výrobného procesu, ktorý bol podporený štatistickou analýzou výrobných dát. Vďaka podrobnému zmapovaniu situácie bol nájdený potenciál pre zlepšenie a bol vytvorený návrh riešenia riadenia procesu s využitím tzv. štíhlej automatizácie.
The study investigates potential of promising combination of Lean principles and Industry 4.0 tools in order to find a solution for control of manufacturing process. Firstly, each of the buzzwords is defined and their relation is explained. Then, rules which will facilitate implementation of I4.0 tools into Lean production are enumerated. Afterwards, situation at the shopfloor is observed and statistical analysis of production data is done to analyze current manufacturing process. Deep investigation revealed strong potential for improvement, which was the motive to elaborate a proposal for Lean automated process control.
Description
Citation
GAVAČ, A. Návrh řízení procesu honování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Viktor Kreibich, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Františka Pešlová, Ph.D. (člen) prof. Dr. Ing. Miroslav Neslušan (člen) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) Ing. Karel Praks (člen)
Date of acceptance
2017-06-15
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Jaká je opakovatelnost měření na pneumatické měřící stanici STOTZ umístěné na úseku předmontáže a obrábění hlav? Je dosahovaná opakovatelnost měření v souladu s hodnotou uváděnou výrobcem zařízení? Jaké jsou současné limity používané metody měření? 2. Ve vaší diplomové práci jste zamítl hypotézu, že příčinou systematického rozdílu mezi výsledky získanými měřením na stroji KADIA a stanici STOTZ je rozdíl teplot měřeného objektu a znečištěným řezným médiem. Co je podle vás příčinou? 3. Jak navrhovaný způsob řízení výroby přispěje ke štíhlému výrobnímu procesu? V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Uveďte vztah pro střední hodnotu. 2. Co je to opakovatelnost měření? 3. Dělal jste testy shody vašich soborů dat s normálním rozdělením? 4. Jak jste volil počet tříd statistického souboru? 5. Jaký materiál je honován? Jaké jsou operační přídavky na honování? 6. Jaké brusivo a jaký olej je používán? 7. Jaký je primární parametr, který se nastavuje při honování? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO