Snížení nákladů na výrobu odlitku litého tlakovým litím pomocí aplikace vysokoteplotního separátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na nové technologie při odlévání odlitků vysokotlakým litím. V práci je věnovaná pozornost zejména ohřevu, chlazení a vlivu separátoru na životnost formy a kvalitu odlitků. V praktické části byly aplikovány teoretické poznatky v praxi. Byla provedena optimalizace výrobního cyklu za použití vysokoteplotního dělícího prostředku a jeho následné vyhodnocení při výrobě tvarově náročného odlitku ve slévárně KOVOLIT Modřice a.s.
The diploma thesis is focuses on new technology in of high pressure die casting industry. Attention is paid in particular to heating, cooling and the influence of the die lubricants on the quality of castings. theoretical knowledge was applied in practise. The optimization of the production cycle was carried out using a high temperature die lubricant and subsequent evaluation on particular casts in foundry KOVOLIT Modřice a.s.
Description
Citation
KOPLÍK, J. Snížení nákladů na výrobu odlitku litého tlakovým litím pomocí aplikace vysokoteplotního separátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Petr Lichý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Lána, Ph.D. (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Bouška (člen) Ing. Michal Tegel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student započal obhajobu diplomové práce na digitálním zařízení formou prezentace. Svoji diplomovou práci přednesl ve stanoveném čase a výklad doplnil praktickou ukázkou studovaného odlitku. Po přednesení celé práce bylo přistoupeno ke čtení posudků vedoucího a oponenta DP. Po jejich vyslechnutí se přistoupilo ke zodpovězení dotazů oponenta diplomové práce. K obhajobě závěrečné práce byly kladeny tyto dotazy: Zabýval jste se mechanismem vzniku trhlin na matečné formě? Jak se nazývá tento mechanismus? Píšete, že póry se vyhodnocují rentgenem? Jak se póry vyhodnocují? Na jaké bázi byly použité separátory? Jaké výhody má nově zkoušný separátor? Bylo využito předehřívání forem? jak velký má vliv na rozběhové kusy? Jak by se dalo předejít trhlinám na formě nebo odstraněním z odlitku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO