Racionalizace výroby součásti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na návrh racionalizačních řešení součástky Bonnet, která je typovým představitelem nejdůležitějších úseků širšího spektra součástek od zákazníka. Úvodní část popisuje součástkovou základnu, podle níž je vybrán typový představitel, který se poté charakterizuje z pohledu sériovosti. Následující rozsáhlá část třídění spotřeby času ve strojírenství je potřebná pro samotné výpočty, které jsou stěžejní součástí této práce. Návrh racionalizace výroby se zabývá vyloučením zbytečných ztrát a využití existujících rezerv, pomocí vyšší úrovně techniky, technologie, organizace práce, výroby a řízení, které vedou ke zvýšení produktivity práce. Technologická příprava výroby zajišťuje zpracování dokumentace, návrh polotovaru, stroje, upínání, měření a výpočet potřebných technologických parametrů pro zajištění výroby. V závěrečné fázi je technicko-ekonomické vyhodnocení racionalizačních návrhů, které početně vyhodnocuje analyzované výstupy této práce.
The assigned thesis is focused on the proposal of rationalization solutions to the component Bonnet, which is a standard representative of the most important sections of broader spectrum of customer´s components. The introduction part describes the component basis, according to which the standard representative was chosen, later on characterised from the point of view of seriality. The following large part of classfying the time comsumption in machinery is essential for the calculations as such, which are the essential part of this dissertation. The proposal of production rationalization is concerned with the exclusion of unnecessary losses and using existing ressources with the help of a higher level of machinery, technology, work organisation, production and management, which lead to a higher labour productivity. The technological production preparation ensures the documentation processing, the proposal of semi-finished product, machines, fastening, measuring and calculation of necessary technological specifications for ensuring the production. In the final part, there is to be found the technical and economical evaluation of rationalization proposals, which numerically evaluates the analysed outputs of this thesis.
Description
Citation
BARTL, L. Racionalizace výroby součásti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) doc. Ing. Jozef Majerík, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Jambor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Ve výrobním postupu - L56 - uvádíte "řezat přesný přířez". Prosím o kvantifikaci pojmu "přesný přířez". 2. L63 - Požadavky na rozměrovou přesnost obáběné díry jsou identické pro hrubování i pro dokončování. Jaké je zdůvodnění uvedené skutečnosti? V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Čím je charakteristický vrták? Popište. 2. Je úhel čela u vrtáku konstantní? 3. Jaká operace následuje po vrtání díry? 4. Co znamená zkratka HPC u fréz? Jakým parametrem hodnotíme produktivity? A jaký parametr tento parametr byl u Vás? 5. Z jakého dúvodu hodnotíte Ra parametr? 6. Jaký je hlavní rozdíl mezi konvenčním a trochoidním frézováním? Uveďte důvody použití? 7. Proč jste volil daný rozsah výrobní dávky, přesněji tři velikosti dávky? Z jakého důvodu? 8. Je v pořádku držet skladem Vaše výrobky z hlediska zvolených výrobních dávek? 9. V práci uvádíte "Firma nemá zkušenosti pracovat s nástroji štíhlé výroby". Co jsou to nástroje štíhlé výroby? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO