Metody FFD

No Thumbnail Available
Date
Authors
Novák, Jiří
ORCID
Advisor
Procházková, Jana
Referee
Martišek, Karel
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se věnuje tématu free-form deformací. Hlavními cíli této práce bylo zpracování teoretických poznatků o této problematice a naprogramování vybraných metod free-form deformací. V první části je popsána potřebná teorie splajnů, maticového počtu a free-form deformací. Ve výsledné verzi se nachází trojice programů. První program porovnává vybrané metody free-form deformací na příkladu mřížky 4x4 řídicích bodů. Druhý program slouží k zobecnění pro obecný případ mřížky řídicích bodů. Poslední program slouží pro zadávání plochy nikoliv pomocí řídicích bodů, nýbrž pomocí zadání konkrétního bodu, kterým program plochu proloží, tak aby výsledná plocha splňovala definované požadavky.
The diploma thesis deals with the topic of free-form deformations. The main goal of this work were elaboration of theoretical knowledge about this issue and the programming of selected methods od free-form deformations. The first part describes the required spline theory, matrix calculus and free-form deformations. The resulting version shows three programs. The first program compares the selected free-form deformation methods to the example of the 4x4 control point grid. The second program serves as a generalization for the general case of grid of control points. The last program is based on direct manipulation of arbitrary surface point and following recomputation of the control points to obtain demanded shape.
Description
Citation
NOVÁK, J. Metody FFD [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr. (předseda) prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) prof. RNDr. Jan Franců, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-15
Defence
odpovědi oponentovi - viz posudek. ad1: lze zobecnit, do 3D, narazili na hardwarové omezení (mat 100+100 na běžném PC). Možno optimalizovat na konkrétních příkladech, naprogramovat v jiném jazyce např. C++. V praxi možnost využít i výkon grafické karty. Jinak možnost využít jiné matematické metody. ad2: Jde o postačující, ale ne nutnou podmínku. Není snadné určit, jestli plocha vlastnost (one-to-one) má. ad3: Lze sestavit z dílčích injektivních zobrazení, ale pokud není one-to-one, mohou se výsledky transformace lišit. Může se zaručit, že skrot se přenese z plochy na mřížku? Ne, práce je jen v ZD.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO