Vázané modelování asynchronního motoru metodou fyzikálního modelování a metody konečných prvků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce řeší návrh komplexního modelu asynchronního stroje, pomocí něhož se dá stroj analyzovat. Model se skládá z dílčích modelů, které popisují asynchronní stroj z hlediska elektro-magnetického, elektrického a tepelného. Elektromagnetický model je řešen pomocí metody koneč-ných prvků v programu zvaném FEMM. Další výpočty jsou provedeny pomocí Matlabu. Tepelný model počítá s ustáleným stavem stroje v požadovaném pracovním bodě. Elektrický model je řešen pomocí náhradního schématu, ze kterého jsou odvozeny vztahy pro elektrické veličiny. Výsledný propojený model je naprogramován v Matlabu a slouží jako nástroj pro analyzování asynchronního stroje.
This thesis deals with the design of a complex model of induction machine whereby an analysis of such machine can be performed. The whole model consists of several sub-models such as electromagnetic, electric and thermal. The electromagnetic sub-model is solved via finite element analysis provided by a program called FEMM. Further computations have been executed via Matlab. The thermal sub-model is designed for a steady-state of the machine at the desired operating point. The electric model represents an electric circuit which models the relations of electric quantities. The final combined model has been programmed in Matlab as a tool for analyzing the induction machine.
Description
Citation
TRÁVNÍČEK, T. Vázané modelování asynchronního motoru metodou fyzikálního modelování a metody konečných prvků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) Ing. Josef Ferda (člen)
Date of acceptance
2017-06-15
Defence
Student v prezentaci DP představil řešené téma. Po ukončení prezentace a přečtení posudků oponenta a vedoucího práce odpovídal student na otázky oponenta DP. Dále odpovídal na otázky zkušební komise. Komise hodnotila práci studenta jako velice zajímavou a rozsáhlou. Dále ocenila, že byla práce psaná v anglickém jazyce. Celkově hodnotila komise obhajobu DP jako výbornou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO