Návrh a realizace systémové elektroinstalace v bytové jednotce s vizualizací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá jak projektováním klasické a systémové elektroinstalace tak i jejich realizací a vizualizačním prostředím pro její obsluhu. Cílem této práce je realizovat projekt stávající silnoproudé a slaboproudé elektroinstalace bytové jednotky doplněný o návrh instalace systémové. Tento návrh je následně realizován v plném rozsahu. V úvodu práce je seznámení se systémovou elektroinstalací jako takovou, doplněno o stručné porovnání současných systémů. Následují dvě kapitoly zabývající se problematikou dvou vybraných systémů pro realizaci elektroinstalace. Tyto kapitoly stručně vystihují podstatu daného systému, jeho vlastnosti a nabízené prvky systémové elektroinstalace. Poslední část práce se zabývá vlastním projektem návrhu elektroinstalace pro bytovou jednotku a postupem při jejím zprovoznění. Praktická část se věnuje tvorbě výkresové dokumentace obsahující stávající silnoproudé a slaboproudé rozvody, návrh systémové elektroinstalace spolu s případnými úpravami rozvaděče. O projektové dokumentaci dále pojednává technická zpráva. V poslední řadě je vybraný systém zkušebně zapojen a uveden do provozu dle daných požadavků.
This thesis deals with the classic and system wiring as well as their implementation and visualization environment for its operation. The aim of this work is to implement the project of the existing high-voltage and low-voltage wiring housing units accompanied by a design of the system wiring. This design is then fully implemented. In the beginning of the work is introduction to system wiring as such, added by a brief comparison of current systems. Followed by two chapters dealing with two selected systems for the realization of wiring. These chapters succinctly capture the essence of the system, its characteristics and features offered by each system. The last part deals with project design of wiring for the residential unit and the procedure for its commissioning. The practical part is dedicated to creating drawings with the existing power and low voltage distribution systems, the design of the smart wiring and electrical switchboard, together with possible modifications. The project documentation also discusses technical report. Finally, the selected system is tested and commissioned according to the requirements.
Description
Citation
VALO, M. Návrh a realizace systémové elektroinstalace v bytové jednotce s vizualizací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. David Mezera, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací s názvem Návrh a realizace systémové elektroinstalace v bytové jednotce s vizualizací. Vedoucí práce Ing. Bátora přečetl posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student odpověděl na tři otázky oponenta. Doc. Mastný se zeptal na hospodárnost uvedeného projektu a poruchovost použitých jednotek. Student odpověděl a na základě otázky vysvětlil výhody a nevýhody použité technologie. Doc. Baxant se zeptal na životnost použitých centrálních jednotek a životnost programu ve flash paměti. Student správně odpověděl. Dále uvedl, že základní výhodou a nejčastějším důvodem použití tohoto systému je komfort zákazníka. Ing. Jiří Ptáček položil dotaz týkající se vysvětlení pojmu vizualizace. Student pohotově odpověděl. Doc. Petr Toman se zeptal na pojem „chytrá krabička“, který je uveden v diplomové práci. Ing. Mezera se zeptal, jaký vliv bude mít na tento systém výpadek napájení a zda jsou v návrhu přepěťové ochrany. Student tuto problematiku vysvětlil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO