Newton a numerická matematika

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tématem bakalářské práce jsou Newtonovy metody pro numerické řešení různých problémů. Zejména je vysvětlena problematika řešení nelineárních rovnic, soustav nelineárních rovnic a numerický výpočet integrálů. Je předvedena Newtonova metoda pro řešení nelineárních rovnic a mnohé její modifikace a také její zobecnění pro soustavy nelineárních rovnic. Užitečnost metod je demonstrována na různých příkladech. Na závěr jsou uvedeny Newton-Cotesovy kvadraturní formule pro numerické integrování.
Topic of this bachelor thesis are Newton's methods for numerical solutions of various problems. Especially the problems of solving nonlinear equations and systems of nonlinear equations, as well as numerical integration are explained. The Newton's method for solving nonlinear equations is presented, as well as its many modifications and its generalisation for systems of nonlinear equations. Usefulness of methods is demonstrated on various examples. In the end, Newton-Cotes quadrature formulae for numerical integration are presented.
Description
Citation
OBRÁTIL, Š. Newton a numerická matematika [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Jan Čermák, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Tomášek, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Radovan Potůček, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jiří Tomáš, Dr. (člen) Mgr. Viera Štoudková Růžičková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Student seznámil komisi se svou bakalářskou prací na téma Newton a numerická matematika a poté odpovídal na otázky oponenta a členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO