Konstrukce 3D tiskárny pro velkorozměrové díly

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce je zaměřena na konstrukci velkoformátové 3D tiskárny. Cílem této práce je návrh a výroba funkčního prototypu tiskárny využívající technologii FDM s využitelnými pracovními rozměry (520 x 520 x 480) mm. Zkonstruovaná tiskárna patří do projektu RepRap tiskáren. Konstrukce stroje je uzavřená s výhřevem tiskové podložky pro umožnění tisku z materiálů PLA, PET-G a zejména ABS. V práci je provedena rešerše zabývající se metodami 3D tisku z polymerů, dále materiály, tiskovými parametry a technologiemi využívaných u FDM tiskáren. V druhé kapitole je provedena analýza, v níž jsou zhodnoceny poznatky z rešerše a stanoveny důležité parametry ovlivňující kvalitu tisku. V následující kapitole jsou na základě návrhů zvoleny technologie použité pro konstrukci tiskárny. Postup realizace tiskárny včetně doložených pevnostních výpočtů je uveden v konstrukčním řešení. Závěrečná část práce je věnována kalibraci tiskárny.
This thesis deals with a construction of a largescale 3D printer. The main goal of the thesis is design and manufacture of functional prototype of FDM 3D printer with a size of building chamber (520 x 520 x 480) mm. Designed printer belongs to the RepRap project. A built of the 3D printer is enclosed with a heated bed. This allows printing from PLA, PET-G and particularly ABS. In the thesis, a research was conducted into 3D printing methods from polymers, materials, printing parameters and technologies of FDM printers. The analysis was carried out in the second chapter, where knowledges from the research were evaluated and determined significant parameters of a printing quality. Final technologies were chosen on the grounds of drafts from previous chapter. The realization of the printer including strength calculations is described in a part of a construction solution. The last section of the thesis deals with a calibration of the printer.
Description
Citation
BŘEZINA, J. Konstrukce 3D tiskárny pro velkorozměrové díly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (předseda) doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Roupec, Ph.D. (člen) Ing. David Nečas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO