Měření teplotního zatížení u obráběcích strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cieľom tejto práce je zoznámiť sa s problematikou merania teploty, s rôznymi druhmi dotykových a bezdotykových meradiel, ich konštrukciou a presnosťou. Taktiež je snahou vysvetliť základné poznatky z oblasti obrábacích strojov a ich teplotného zaťaženia. Súčasťou práce je vyskúšanie týchto poznatkov pomocou meraní v spoločnosti Intemac Solutions s.r.o. a na pôde Fakulty strojného inžinierstva Vysokého učenia technického v Brne. Získané výsledky sú ďalej vyhodnotené a porovnávané pomocou grafov a tabuliek. Na spracovanie dát zo senzorov slúžil program LabView a na snímky z termokamery program FLIR Tools. Pri vyhodnocovaní bolo nutné brať do úvahy aj chyby meraní spôsobené faktormi, ktoré vyplývajú z popísaných fyzikálnych zákonov v tejto práci.
The aim of this thesis is to get acquainted with the theory of temperature measurement, various kinds of contact and non-contact gauges, their construction and accuracy. It also tries to explain the basic knowledge of machine tools and their thermal load. Part of the work is to test this knowledge with experiments in the company Intemac Solutions s.r.o. and Faculty of Mechanical Engineering at Brno University of Technology. The obtained results are further evaluated and compared with the help of graphs and tables. To process the obtained data from the sensors, program Labview was used and FLIR Tools was used for thermal pictures taken with thermal camera. During evaluation, it was also necessary to consider measurement errors caused by the factors resulting from the physical laws described in this work.
Description
Citation
SLOBODA, T. Měření teplotního zatížení u obráběcích strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
prof. Ing. Dušan Maga, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloš Hammer, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Alois Fiala, CSc. (člen) doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (člen) Ing. Jan Blechta (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO