Porovnání tepelného ovlivnění u TIG metody

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená bakalářská práce se zabývá obloukovým svařováním korozivzdorných ocelí svařovací metodou TIG. Porovnává vliv pulzního a stejnosměrného proudu na svařovanou součást. Úvodem práce se rozebírá vliv obloukového svařování na kovové materiály, vnesené teplo do svaru a tepelně ovlivněná oblast. Na ocelích S235JR a 1.4301 byli provedeny dva experimenty pro ověření teoretických předpokladů. Pomocí provedení rozboru zkoušek a výpočtu bylo vyhodnoceno působení proudů na materiál a vyvozeny závěry. V poslední řadě jsem provedl doporučení pro praxi a možné pokračování dalšího výzkumu dané problematiky.
The presented bachelor thesis deals with arc welding of stainless steels by welding method TIG. It compares the influence of pulse and DC current on the welded component. Introduction analyzes the influence of arc welding on metallic materials, heat introduced into the weld and the heat affected area. Two experiments on S235JR and 1.4301 steel were performed to verify theoretical assumptions. The effects of current on the material were evaluated using the analysis of the tests and the calculation and the conclusions were made. Finally I made recommendations for practice and possible further research on the issue.
Description
Citation
PAVLAS, J. Porovnání tepelného ovlivnění u TIG metody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Richter (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student seznámil zkušební komisi s obsahem a průběhem prezentace. Dále zodpověděl dotazy oponenta. Při obhajobě bakalářské práce zodpověděl následující dotazy zkušební komise: Co je závar a průvar u tupého svarového spoje. Jaké jsou výhody pulsního procesu? Co jsou ustálené procesy ve svařování ? Je možné odhadnout z náběhových barev teplota materiálu? Má vliv tloušťka plechu na odvod tepla?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO