Makrosegregace a mikrosegregace v austenitických CrNi ocelích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o segregačních pochodech v austenitických chromniklových ocelích. V první části se teoreticky pojednává o procesu makrosegregačních a mikrosegregačních pochodů. Druhá část této práce je zaměřena na výzkum těchto pochodů v experimentálním odlitku. Makrosegregace byla měřena spektrometrickým analyzátorem a současně i simulována v simulačním programu MAGMA. Mikrosegregace byla měřena pomocí elektronového mikroskopu. Cílem této práce je ověření vlivu podmínek tuhnutí na heterogenitu chemického složení austenitické chromniklové oceli. U experimentálního odlitku s tloušťkou stěny cca 500 mm bude ověřen vliv doby tuhnutí, doby setrvání mezi teplotou likvidu a solidu a dalších parametrů na makrosegregaci a mikrosegregaci vybraných prvků.
This diploma thesis deals with segregation cycles in austenitic CrNi steels. In first section deals with theory of macrosegregation and microsegregation cycles. The second part is focused on this cycles in experimental casting. Macrosegregation was measured by spectrometric analyser and by MAGMA simulation program. Microsegregation was measured by electron microscope. The aim of this diploma thesis is verify the influence of setting conditions on heterogenity chemical composition in austenitic CrNi steel. For experimental casting with a wall thickness of about 500 mm will be verified effect of the setting time, residence time between solid and liquid phases and others parameters for macrosegregation and microsegregation in selected elements.
Description
Citation
OSTRATICKÝ, M. Makrosegregace a mikrosegregace v austenitických CrNi ocelích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
prof. Ing. Dana Bolibruchová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Boris Láník (člen) Ing. Jan Čech, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a odpověděl na otázky oponenta. Komise studentovi položila následující dotazy k práci: Jak byste určil intermetalikum? Mají intermetalické fáze vliv na mechanické vlastnosti narozdíl od austenitu? Jaký jiný analyzátor elektronového mikroskopu existuje, než ten, který uvádíte v práci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO