Vlivy výrobních technologií na geometrickou a rozměrovou přesnost obrobků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce má za úkol popsat vlivy vybraných výrobních technologií na geometrickou a rozměrovou přesnost obrobků. V práci jsou charakterizovány konkrétní technologie, tedy soustružení, frézování a broušení, a jednotlivé stroje, na kterých budou tyto technologie prováděny, jedná se o svislý soustruh, portálovou frézku a hrotovou brusku. Dále je navržen postup, jak sčítat jednotlivé geometrické chyby na trojosém obráběcím stroji, aby bylo možné popsat celý pracovní prostor stroje z hlediska chyb. Následně je pak pro každý stroj vytvořena analýza jednotlivých geometrických chyb a jejich vliv na výsledný obrobek.
The aim of the diploma thesis is to describe influences of selected production technologies on geometrical and dimensional accuracy of workpieces. Specific technologies - turning, milling and grinding and the machines on which these technologies will be implemented - a vertical lathe, a portal milling machine and a center grinder are described in this thesis. Additionally a procedure is created for adding geometric errors to a tri-axial machine tool to describe the entire working area of the machine in terms of errors. Subsequently an analysis of each geometric error is created for each machine and their influence on the resulting workpiece is determined.
Description
Citation
SUCHOMEL, K. Vlivy výrobních technologií na geometrickou a rozměrovou přesnost obrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) doc. Ing. Miroslav Maňas, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO