Vliv podmínek tuhnutí na strukturu a vlastnosti austenitických chromniklových ocelí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá vlivem podmínek tuhnutí na mechanické vlastnosti a strukturu austenitických korozivzdorných ocelí. První část zahrnuje rozdělení korozivzdorných ocelí a základní seznámení s problematikou dosažení požadovaných vlastností a struktury. Druhá část je zaměřená na austenitické oceli a jejich základní charakteristiky. V této části je také uveden popis experimentu a dosažené výsledky. Na závěr bylo provedeno zhodnocení těchto výsledků a byly doporučeny další kroky výzkumu.
The thesis deals with the influence of solidification conditions on structure and mechanical properties of austenitic stainless steels. The first part involves the distribution of stainless steels and a basic understanding of the issue of achieving the desired structure and mechanical properties. The second part is focused on austenitic steels and their basic characteristics. This section also describes the experiment and the results achieved. Finally, these results were evaluated and further research steps were recommended.
Description
Citation
AMBROŽ, O. Vliv podmínek tuhnutí na strukturu a vlastnosti austenitických chromniklových ocelí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
prof. Ing. Dana Bolibruchová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Boris Láník (člen) Ing. Jan Čech, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a odpověděl na otázky oponenta. Komise studentovi položila k práci následující dotazy: Jsou Vámi získané výsledky aplikovatelné na jiné typy odlitků? Jak je myšleno Vámi doporučené "lepší hodnocení velikosti zrna"? Co jiného má vliv na mechanické vlastnosti, když ne velikost zrn, dle vašich výsledků? Proč se používali termočlánky typu S u nálitku a termočlánky typu B pro měření formy? Co je to Niyamovo kritérium a jak jste jej použil při simulaci? Jak je možné, že ve Vámi použité austenitické oceli jste měl obsah feritu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO