Provoz elektrizační soustavy s velkým počtem netočivých zdrojů elektrické energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá simulováním různých provozních situací v síti s velkým počtem netočivých zdrojů elektrické energie se zaměřením zejména na frekvenční stabilitu. Netočivým zdrojem je každý zdroj elektrické energie, který dodává svůj výkon do sítě prostřednictvím výkonové elektroniky. V první části práce je popsána elektrizační soustava České republiky a její očekávaný budoucí vývoj. V další části je stručný popis v současné době nejběžnějších netočivých zdrojů elektrické energie. Třetí část se zabývá způsobem regulace frekvence v síti. Následující část práce popisuje vytvořené modely prvků elektrizační soustavy použité pro simulace v programu PSCAD. Předposlední část popisuje provedené simulace na modelu sítě s velkým počtem netočivých zdrojů, ve které se nachází i zdroje točivé. V poslední části jsou popsány simulace na modelu sítě složené pouze z netočivých zdrojů.
This diploma thesis deals with the simulation of various operating situations in the network with many non-rotating power sources, especially focusing on frequency stability. Non-rotating power source is any source that delivers its power to the grid via power electronics. The first part of the thesis describes power system of the Czech Republic and its future development. In the next section, there is short description of today's most common non-rotating power sources. The third part deals with power regulation of the frequency in the grid. The following part describes the models of electrical circuit created for use in PSCAD simulations. The penultimate part describes simulations performed on a model of the network with many non-rotating power sources, which also includes rotating sources. The last part describes simulations performed on a model of the network that is composed of non-rotating power sources only.
Description
Citation
DOHNAL, M. Provoz elektrizační soustavy s velkým počtem netočivých zdrojů elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací s názvem Provoz elektrizační soustavy s velkým počtem netočivých zdrojů elektrické energie. Doktor Radil přečetl svůj posudek vedoucího s doporučením hodnocení za 99b - A. Doc. Drápela přečetl svůj oponentský posudek s návrhem na hodnocení 90b – A. Doc. Drápela měl několik otázek k obhajobě. Student měl připravené odpovědi na závěr své prezentace. Na první otázku student zodpovídá s pomocí doc. Drápely. Při druhé otázce apeluje doc. Drápela na zodpovědění jádra otázky. S mírnou dopomocí student zodpověděl otázku. Na otázku č. 3 odpovídá student samostatně s mírnými připomínkami doc. Drápely. Na další otázku student odpovídá pomocí zapsaných rovnic na tabuli s pomocí doc. Drápely. Doc. Drápela navrhuje některé otázky přeskočit. Na zbylé otázky student odpovídá stručně a pohotově reaguje na připomínky doc. Drápely. Doktor Topolánek se zeptal na pojem setrvačnost sítě. Student dokázal pojem vysvětlit. Ing. Kohout položil dotaz ohledně nezávislosti ostrovních fotovoltaických systémů. Student odpovídá pomocí grafu ve své prezentaci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO