Modelování Lithium Iontových akumulátorů pomocí ECM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se se zabývá modelováním a simulováním Li-Iontových akumulátorů v programu ANSYS Fluent. Jsou zde rozebrány různé druhy simulování s hlavním zaměřením na metodu pomocí náhradního obvodu ECM. Práce se zabývá také postupem tvorby numerického modelu pro simulace. Dále je rozebrána metoda EIS, pomocí které jsou získány parametry reálného akumulátoru v laboratořích, ke kterému jsou porovnávány následné výsledky ze simulace.
The main aim of this paper are models of Li-Ion storage batteries made and simulated in ANSYS Fluent software. Various ways of simulations are discussed with main aim on ECM method and how its numerical model is computed. A process of getting information and required data from real battery to be compared with simulation results by EIS method is also discussed. These results are then compared with results from ANSYS Fluent.
Description
Citation
LANGER, L. Modelování Lithium Iontových akumulátorů pomocí ECM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) Ing. Bohuslav Res, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vít Chlebovský, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ovsík (člen) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Ověřovaly jste unikátnost vaší metody v rámci ČR a světě? Jakým způsobem došlo k simulaci nárůstu vnitřního odporu akumulátoru? Jaké je využití superkondenzátorů ve formulích v rámci KERS? V Nequistových grafech se jedná o stav nabití nebo vybití?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO