Bezdrátový senzor využívající LoRA technologii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá vlastnostmi bezdrátových komunikačních technologií pro automatizaci a řízení zařízení, u kterých je vyžadovaná nízká spotřeba. Jsou zde rozebrány možnosti jednotlivých technologií, energetické nároky, dosahy a propustnost. Výsledkem praktické části je návrh a sestrojení teplotního bezdrátového čidla komunikujícího přes LoRa technologii s několikaletou výdrží. Doplňující funkcí je možnost uživatele využit GPIO piny senzoru v podobě relátek. Dále návrh a konstrukce brány, která naslouchá na LoRa pakety a komunikuje s PHP aplikací na straně serveru. Poslední krok praktické části je zaměřen na návrh PHP aplikace, jejímž cílem je vizualizace nasbíraných dat, a její zprovoznění.
The bachelor thesis in theoretical part is focused on wireless technologies used for home control and automation devices where low power consumption is required. There are mentioned possibilities of each technology, energy requirements, range and throughput. The result of practical part is design and construction of a wireless temperature sensor which uses LoRa technology to communicate with a gateway and is also capable to last on battery for years. Additional feature is user possibility to use GPIO pins in form of relays. The task also covers design and construction of a gateway which listens for LoRa packets and communicates with PHP application on server side. Last step of practical part is focused on design of PHP application, which is responsible for visualization of received data.
Description
Citation
POSPÍŠIL, J. Bezdrátový senzor využívající LoRA technologii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marie Mangová, Ph.D. (člen) Ing. David Troják (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Ľubomír Mráz (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
V práci jste u realizace brány využil modul ESP8266 a v závěru uvádíte, že v době, kdy brána komunikuje se serverem, je modul ESP8266 vytížen na tolik, že je pozastavena komunikace s LoRa modulem a v tu chvíli není možné přijímat LoRa pakety. Navrhujete šení s dvoujádrovým SP32. Nebyo by vhodnější použít např. ATmega8 ke komunikaci s LORA a obsluhu displeje a ESP jen pro přenos dat do internetu? Je ESP32 výhodnější?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO