Model soustrojí generátor-pohon

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá principy a způsoby regulace soustrojí generátor-pohon-síť a dále simulací tohoto soustrojí v prostředí Simulinku v programu Matlab. Práce je zpracovávána pro firmu Siemens Drásov. Vzniklý model soustrojí by měl později sloužit jako školící model pro zaměstnance firmy pro lepší a názornější objasnění této problematiky. V úvodní části je popsáno obecně soustrojí. Dále je pozornost věnována především popisu synchronního generátoru. Je zde vysvětlen princip jeho činnosti, popsány různé druhy buzení, vysvětlena práce generátoru se sítí, naznačena transformace synchronního generátoru na obecný elektrický stroj, odvozeno náhradní schéma v d, q souřadnicích. V praktické části práce se řeší simulace různých stavů generátoru. Nejprve je ve vytvořeném modelu provedena simulace při změně zatížení generátoru a dále simulace při výskytu různých zkratových poruch na svorkách generátoru. Na závěr je provedena simulace připojení synchronního generátoru do tvrdé sítě při ideálních a nepříznivých podmínkách. Všechny simulace jsou vybaveny řadou osciloskopů, ve kterých lze sledovat velké množství časových průběhů.
This work deals with principles and methods of drive-train regulation. Furthermore it deals with simulation of drive train via Simulink in a program Matlab. The work is done in cooperation with Siemens Drasov. A created model will be used as an educational model for employees of company. The model will allow better and more graphic education. In the beginning part is drive-train generally descripted. Next part is especially about a synchronous generator. This work also explains a working principle of generator and excitation. There is a cooperation of generator with electrical network described and transformation of synchronous generator into a model of general electric machine showed, substitute scheme is in d, q coordinates deduced in the next part. There are simulations of different states of generator solved in a practical part of the work. At first there is simulation of generator’s load change by using the created model done and further there are simulations of short circuits in stator winding realized. Finally there are simulations of connecting the synchronous generator into infinite bus for ideal and unfavorable conditions done. All simulation models include lots of oscilloscopes, which allow time courses to display, currents, shaft’s revolutions, torques and so on.
Description
Citation
SUCHOMEL, V. Model soustrojí generátor-pohon [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jan Knobloch, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student na úvod představil cíle práce na téma „Model soustrojí generátor-pohon“. V prezentaci dále komisi předvedl podobu matematických modelů v prostředí Simulink pro jednotlivé případy, vždy pak následovalo vysvětlení výsledných průběhů napětí a proudů. Při vysvětlování obdržených průběhů student působil jistě. Student odpověděl jak na otázky oponenta v prezentaci tak i na otázky při diskuzi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO