Řešení problému kanadského cestujícího

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá problémem kanadského cestujícího (CTP), který se dá definovat jako problém hledání nejkratší cesty ve stochastickém prostředí. V rešeršní části práce je zpracován přehled typů tohoto problému a k nim existujících metod řešení. V dalších částech se práce zaměřuje na stochastickou variantu CTP (SCTP), pro kterou jsou vybrané metody řešení (strategie) probrány více do hloubky. Zároveň jsou prezentovány i originální strategie pojmenované UCTO2 a UCTP. Dále se práce zabývá popisem okenní aplikace implementované v jazyku Java. Ta byla vyvinuta pro ověření a otestování správné funkce vybraných strategií. Nakonec jsou vyhodnoceny provedené experimenty, a z nich plynoucí srovnání vybraných strategií.
This thesis deals with Canadian traveller problem (CTP), which can be defined as the shortest path problem in a stochastic environment. The overview of different CTP variants is presented in theoretical part of this thesis, as well as known solutions to these variants. In the next parts, the thesis focuses on the stochastic variation of CTP (SCTP). For this variant chosen solutions (strategies) are discussed more in depth. At the same time, the original strategies named UCTO and UCTP are presented. Further, the thesis deals with the description of a window application implemented in Java, which has been developed to validate and test the functionality of selected strategies. The final part contains experiments and comparison of selected strategies.
Description
Citation
FILIP, S. Řešení problému kanadského cestujícího [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Aplikovaná informatika a řízení
Comittee
prof. Ing. Miluše Vítečková, CSc. (předseda) RNDr. Martin Kuba, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Jiří Šťastný, CSc. (člen) doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ivan Švarc, CSc. (člen) doc. Ing. Václav Jirsík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-15
Defence
Student představil komisi svou DP. Doc. Matoušek položi 3 otázky (výpočetní složitost, který z modelů je nejlépe využitelný v praxi, kvalita strategie řešení). Prof. Vítečková měla dotazy na rozdíl mezi obchodním a kanadským cestujícím a způsob grafického zpracování.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO