Optimalizace měření optického vlákna na výstupu vláknového senzoru teploty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou měření optického výkonu na výstupu jednovidového optického vlákna, použitého jako senzor teploty, za pomocí dvojlomu. Práce popisuje základní poznatky o měření výkonu, normy a funkci měřičů optického výkonu. Dále se zabývá polarizací světla a zobrazením polarizačních stavů na Poincarého kouli. V praktické části se měří optický výkon na výstupu senzoru teploty s fotodiodou a následně se správnost měření touto součástkou ověřuje pomocí polarimetru. Cílem práce je miniaturizace koncového zařízení pro měření intenzity světla, tedy nahrazení drahého a velkého polarimetru levnější a menší fotodiodou.
This bachelor thesis deals with the issue of measuring optic power on the output of single mode fiber, used like temperature sensor, using birefringent. Thesis describes the basic knowledge about measuring power, standards and function of optical power meters. It also deals with polarization and representation polarization states using the Poincare sphere. In the practical portion is measured optic power on the output of the temperature sensor with a photodiod and after that is verifed by a polarimeter. The aim of this thesis is miniaturization of ending device for measuring intensity of light, that means replacing expensive and large polarimeter by cheap and small photodiod.
Description
Citation
KOLÁČKOVÁ, A. Optimalizace měření optického vlákna na výstupu vláknového senzoru teploty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Horváth, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D. (člen) Ing. Milan Čučka (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Uveďte jaké výhody nese měření teploty optovláknovým senzorem oproti konvenčnímu senzoru? Jak by se změnila přesnost senzoru. pokud by pracoviště bylo postaveno na vlnové délce 850 nm / 1310 nm / 1550 nm.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO