Energetická samostatnost a optimalizace spotřeby energie s využitím obnovitelných zdrojů a systémové instalace v domácnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá optimalizací spotřeby elektrické energie v domácnosti a její energetickou samostatností. Jsou zde shrnuty dostupné zdroje elektrické energie pro domácnost a možnosti její akumulace. Dále je popsána funkce systémové elektroinstalace s porovnáním systémů na dnešním trhu. Detailněji se zabývá popisem řídícího systém FOXTROT od firmy TECO a.s. a možnostmi jeho uplatnění. Práce řeší optimalizaci úspor z hlediska investičního i provozního. V aktuálních cenách je zde provedeno srovnání spotřebičů dvou energetických tříd, porovnání jednotarifního a dvoutarifního účtování a dále jsou demonstrovány možnosti úspor v rámci osvětlovací soustavy, řízení teploty a rozdělení spotřebičů dle řiditelnosti. Byl vytvořen kalkulátor doby návratnosti fotovoltaického systému, který na základě zadaných parametrů vypočte dobu návratnosti. Součástí práce je projektová dokumentace provedená jako stupeň studie typového objektu domácnosti, na kterém jsou demonstrovány zkoumané optimalizační možnosti.
This bachelor’s thesis focuses on optimization of electric energy consumption in household and its energetic independence. There is an overview of available energy sources for household and possibilities of its accumulation. Next, the function of system electrical wiring is described and compared with systems in today‘s market. In more detail, the thesis deals with description of FOXTROT control system developed by the company TECO a. s. and with possibilities of its application. The study describes savings optimization from both investment and operation perspective. A comparison of appliances of two energy classes in current prices is done, as well as a comparison of one-way and two-way pricing. Savings opportunities in lighting system, temperature control and appliance division according to their manageability are demonstrated. A calculator for photovoltaic system was created which provides return time of investment upon input parameters. A part of the thesis is a project documentation realized as a stage of a household object study, on which optimization opportunities are demonstrated.
Description
Citation
KADĚRA, J. Energetická samostatnost a optimalizace spotřeby energie s využitím obnovitelných zdrojů a systémové instalace v domácnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci na téma Energetická samostatnost a optimalizace spotřeby energie s využitím obnovitelných zdrojů a systémové instalace v domácnosti. Student odpověděl na otázky uvedené v oponentním posudku práce. Ing. Vybíralík se dotázal na návratnosti investice bez dotačních programů. Student otázku zodpověděl a objasnil podmínky současných dotačních programů. Doc. Baxant ze zeptal na možnosti integrace tepelných čerpadel. Student uvedl možné způsoby integrace, jejich případné benefity a upřesnil dimenzování akumulačního systému. Student dále uvedl možnosti akumulace energie ve formě elektrické a tepelné energie. Dotaz na cenu 1kWh akumulované elektrické energie uvedenou v práci nezodpověděl. Dále nepřesně zodpověděl dotaz na uvažované rozmezí platnosti nízkého tarifu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO