Možnosti využití laboratorního RTG přístroje pro analýzu vnášení předmětů do jaderných elektráren

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá využíváním RTG přístrojů pro analýzu vnášených předmětů při vstupu do jaderné elektrárny. Popisuje principy vzniku a detekce RTG záření a techniky používané v současných RTG přístrojích. Součástí práce je analýza legislativních požadavků spojených se zabezpečením jaderných elektráren a provozem RTG přístrojů. Přínosem práce je navržená laboratorní úloha s využitím RTG přístroje Heimann HI-SCAN 6040-A, v niž je prakticky demonstrována detekce a rozlišení analyzovaných předmětů a různých typů materiálů. Nedílnou součástí je ověření limitů dávkového příkonu v okolí laboratorního RTG přístroje na základě znalosti legislativních požadavků.
The thesis deals with the use of X-ray device for analysis of imported objects when entering a nuclear power plant. It describes the principles of X-ray generation and detection and techniques used in current X-ray devices. The thesis includes analysis of legislative requirements related to the safety of nuclear power plants and operation of X-ray devices. The benefit of the thesis is a proposed laboratory task using the Heimann HI-SCAN 6040-A X-ray device, which demonstrates detection and differentiation of analyzed objects and various types of materials. An integral part is the verification of the dose rate limits near the laboratory X-ray device, based on the knowledge of the legislative requirements.
Description
Citation
VLK, P. Možnosti využití laboratorního RTG přístroje pro analýzu vnášení předmětů do jaderných elektráren [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací s názvem Možností využití laboratorního RTG přístroje pro analýzu vnášení předmětů do jaderných elektráren. Vedoucí práce Ing. Varmuža přečetl posudek vedoucího bakalářské práce a položil studentovi otázky. Student odpověděl správně na položené otázky. Následně Ing. Zeman přečetl posudek oponenta bakalářské práce a položil studentovi otázky. Student zcela odpověděl na položené otázky. Doplňující otázku položil Ing. Topolánek ohledně postupu při zpracování práce a rozsahu dosažených výsledků. Student na první část otázky odpověděl, ale nebyl schopen zdůvodnit malý rozsah dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO