Vliv očních pohybů na posturální stabilitu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o vlivu očních pohybů na posturální stabilitu. V práci je zahrnuta problematika posturání stability, zaměřující se na vliv senzorických podmínek. Dále je zde zmíněna anatomie oka, fyziologie vidění, okulomotorika a měření očních pohybů metodou elektrookulografie. Posturální stabilita je měřena na podložce Wii Balance Board, která zaznamenává polohu COP v bočním a předozadním směru. Oční pohyby jsou měřeny pomocí akviziční jednotky Biopac. Výstupem je signál EOG. V rámci bakalářské práce proběhlo měření na deseti osobách. Pro EOG i stabilometrický signál byly vypočteny parametry, které byly následně podrobeny korelační analýze.
The Bachelor thesis discusses the influence of eye movement on postural stability. Thesis includes problematics of postural stability, physiology of sight, oculomotoric and measuring of eye movement via electrooculography method. Postural stability is measured with Wii Balance Board, which records antero-posterior and medio-lateral displacement of the COP position. Eye movements are measured with Biopac system, its output is EOG. Ten people were involved in this study. Parameters were calculated from stabilometric signal and from EOG. Results were procesed statistically.
Description
Citation
MÍKOVÁ, M. Vliv očních pohybů na posturální stabilitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) MUDr. Jaromír Gumulec, Ph.D. (člen) MUDr. Tibor Stračina, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Hejč (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Mudr. Gumulec se zeptal: Pro jaké parametry byla provedena korelace? Proč jste použila Spearmanovu korelaci? Ing. Hejč se zeptal: Co za hodnoty vstupovaly do analýzy pro každého probanda zvlášť ? Na základě čeho jste zvolila úsek, ze kterého jste počítala parametry? Doc. Schwarz se zeptal: Myslíte si, že volba Spermanova koeficientu byla správná? Dr. Odstrčilík se zeptal: Skutečně pohyby očí ovlivňují posturální stabilitu ? Studentka odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Studentka obhájila bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO