Uživatelské rozhraní pro rekonstrukci dat z magnetické rezonance

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cieľom bakalárskej práce bolo vytvoriť grafické užívateľské rozhranie pre spracovanie dát magnetickej rezonancie pomocou kompresného snímania. Pre tento účel bolo použité vývojové prostredie Matlab. V prvej časti je popísaný základný princíp magnetickej rezonancie, spôsob snímania a grafického zobrazovania, ako aj jej matematické princípy kompresného snímania. V práci je popísaná metóda kompresného snímania a zobrazenia reálnych snímok s využitím laboratórnych myší. V druhej časti práce je popísané grafické užívateľské prostredie a jeho funkcie. Program dokáže simulovať a zobraziť model perfúzného zobrazovania na základe zadaných parametrov. Vytvorená aplikácia umožňuje rekonštrukciu a spracovanie simulovaných, ako aj reálnych dát. Všetky tieto údaje je možné následne uložiť do súboru a znova načítať.
The aim of the bachelor thesis was to create graphical user interface for processing magnetic resonance data. For this purpose, the Matlab development environment was used. The basic principles of magnetic resonance, the ways of scanning and the graphical imaging as well as mathematical methods are described in the first part. The method of compression scanning and imaging of real images using laboratory mice is described in the text. In the second part of the thesis, the graphical user environment and its functions are described. The program is able to simulate and display the Shepp-Logan phantom model according to specified parameters. The created application allows the reconstruction and processing of simulated as well as real data.
Description
Citation
MARCIN, M. Uživatelské rozhraní pro rekonstrukci dat z magnetické rezonance [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marie Mangová, Ph.D. (člen) Ing. David Troják (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Ľubomír Mráz (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Na straně 12 píšete o 90stupňovém RF pulzu jako by to byla jediná možnost. Je možné volit i jiný úhel a jaké by to mělo výhody/nevýhody? Na straně 15 píšete, že MR technologie je narozíl od RTG bezpečná pro člověka. Je tomu tak vždy nebo existují konfigurace, které mohou člověku ublížit a jak?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO