Subjektivní měření QoE streamovaného videa se zaměřením na opakované načítáni streamovaného videa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá především vytvořením webového nástroje pro subjektivní hodnocení kvality videa při počátečním a opakovaném načítání videa do vyrovnávací paměti. Simulace adaptivního streamování, zaměřené na načítání videa do vyrovnávací paměti, jsou provedena na základě vytvořených scénářů v databázi, které jsou náhodně generována a implementována do vytvořeného nástroje. V samotné teorii jsou rozebrány různé druhy streamování, následně služby pro streamování a nakonec služba QoE, zaměřená na subjektivní a objektivní hodnocení. Pro subjektivní hodnocení jsou podrobněji rozebrány měření v laboratořích a pomoci Crowdsoursing. Na závěr jsou analyzována data získaná během měření. Výsledky jsou vneseny do grafů společně s rozborem výsledného subjektivního hodnocení MOS.
This bachelor thesis mainly deals with the creation of a web-tool for subjective evaluation of quality of video in initial and repeated video loading and buffering. The simulation of adaptive streaming, focused on buffering, is performed on the basis of scenarios created in the database that are randomly generated and implemented into the aforementioned web-tool. The theoretical part of this thesis is focused on the analyzation of different types of streaming, streaming services and QoE service (subjective and objective evaluation). Two basic methods for the subjective evaluation (laboratory method and crowdsourcing) are described in more detail. At the end there are analyzed data received from measurement. Results are put into graphs with a description of subjective evaluation MOS.
Description
Citation
HŮREK, M. Subjektivní měření QoE streamovaného videa se zaměřením na opakované načítáni streamovaného videa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Mekyska, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Galáž, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Otázky: U vyplňovaného dotazníku se ptáte uživatele na rozlíšení obrazovky. Bylo by možné zjišťovat tuto informaci dynamicky? Případne jak? Student odpověděl
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO