Laboratorní model magnetohydrodynamického generátoru

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou magnetohydrodynamických (MHD) generátorů, konkrétně je v rámci práce zkonstruován funkční model MHD generátoru. Práce je rozdělena na teoretickou a experimentální část. V teoretické části práce je rozebrána problematika magnetohydrodynamické přeměny a MHD generátorů obecně. V experimentální části je popsán samotný model využívající vodné roztoky chemických sloučenin jako pracovní látku a neodymové magnety k vytvoření magnetického pole. Model byl úspěšně otestován a bylo změřeno generované napětí a proud.
This bachelor thesis is focused on the issue of magnetohydrodynamic (MHD) power generation, in particular a laboratory model of MHD generator is constructed. The thesis is divided into a theoretical and an experimental part. The theoretical part deals with the principle of MHD power generation and with MHD generators generally. In the experimental part the model itself is described. It uses common aqueous solutions as a working fluid and four neodym magnets to create a magnetic field. The model was successfully tested and generated voltage and current were measured.
Description
Citation
HANŽL, O. Laboratorní model magnetohydrodynamického generátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jan Knobloch, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student představil cíle práce na téma „Laboratorní model magnetohydrodynamického generátoru“, vysvětlil a princip magnetohydrodynamického generátoru. Po té představil zkonstruovaný fyzický model generátoru, detailně seznámil komisi s konstrukčními detaily. Následně představil výsledky měření. Student hovořil plynule a působil velmi jistě. Student ve své prezentaci odpověděl na otázky oponenta. Diskuze se student účastnil velmi aktivně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO