Vytváření Spice modelů OZ s ověřením jejich přesnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem makromodelu operačního zesilovače 5. úrovně. Makromodel je navržen z naměřených parametrů integrovaného obvodu a vytvořen nejprve Boyleho model a následně model multiple pole/zero. Z navržených obvodů jsou vytvořeny kompletní makromodely pomocí knihoven programu OrCad PSpice. Ve vytvořeném makromodelu je možné zadávat některé běžné parametry a tím simulovat výrobní tolerance modelovaného OZ a v určité omezené míře i jiné typy OZ. Naměřené parametry budou porovnány s výsledky simulací v programu PSpice a tím ověřena přesnost použité metody pro návrh makroobvodu. Modely jsou dále vhodně upraveny pro simulaci šumového napětí.
This bachelor thesis describes the design macromodels of operational amplifiers on the 5th level. Macromodel is designed from the measured parameters of the integrated circuit and created first Boyleho model and later model of multiple pole/zero. The proposed circuits are created using the entire library program OrCAD PSpice. The created macromodel can enter certain common parameters and simulate the manufacturing tolerance and mark modeled to a limited extent, other types of OA. The measured parameters are compared with results of PSpice simulation program and verified the accuracy of the method used for the design macromodel. Models are also suitably modified to simulate the noise voltage.
Description
Citation
KUČERA, T. Vytváření Spice modelů OZ s ověřením jejich přesnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Pavel Horský (člen) Ing. Jan Šístek, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Viščor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO