Obnova objektu bývalého Okresního soudu ve Zlíně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Náplní bakalářské práce bylo zhotovení Dokumentace pro stavební povolení a části Dokumentace pro provádění stavby na základě architektonické studie, která byla vypracována v předmětu AG34 – Ateliér architektonické tvorby IV. Předmětem této studie byla obnova a návrh nového využití objektu bývalého Okresního soudu ve Zlíně, jenž se nachází v blízkosti zlínského zámku i náměstí Míru, na okraji sadu Svobody. Základní ideou návrhu bylo využít pokud možno co největší část původního objektu, vyhnout se navyšování zastavěné plochy a nechat tak vzniknout nearogantní a k okolí přívětivé stavbě, která přinese nový život do této části města. Zásadní byla též snaha o vyzdvihnutí nejpůsobivějších částí stavby, jimiž jsou barokní klenby bývalého pivovarského skladu v 1NP a průčelí z roku 1922 ve stylu české moderny. Znepokojující přístavba z 90. let tedy dostala modernistní výraz, byla odlehčena, měřítko zlidštěno režnými cihlami a nechala vzniknout terase s výhledem k zámku. Parter komunikuje s okolím a láká kolemjdoucí k návštěvě nového minipivovaru. Kulturní vyžití nabízí také literární kavárna s malou galerií a to fyzické nám poskytne cyklopůjčovna. Horní podlaží skýtají ubytování v podobě pensionu a hostelu.
The aim of the thesis was to create documentation for building permit and a part of building design documentation, based on architectural study prepared in subject named AG34 – Architectural Design Studio IV. Main content of the study was reconstruction of the former Zlín county court building and finding a new function for the object that is situated near Zlín castle, Míru square and Svobody park. Basic idea of the project was to utilize as large part of the prime building as is possible, avoid increasing of the built-up area and design a context-friendly object that will bring some new life in this part of the town. Important was also underlining of the most impressive parts of the building that are baroque vaults in the ground floor and frontage from 1922 in the “Czech Modernism” style. Worrisome extension from the 1990’s got a lighter “Czech Modernism” expression, its scale was humanized using brickwork and a new terrace with a clear shot at the Zlín castle was created. The parterre is now friendlier and invites passers-by to visit the new micro-brewery. A literary café with a small gallery provides some cultural activities and also a bicycle rental is here to provide some physical activities too. Upper floors consist a pension and a hostel.
Description
Citation
GÁŠEK, D. Obnova objektu bývalého Okresního soudu ve Zlíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO