Náměstí míru - dostavba a rekonstrukce veřejného prostoru v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem mé práce bylo navrhnout fungující komplex budov rozmanité funkční skladby, kterou Masarykova čtvrt trochu postrádá. Návrh je velmi ovlivněn charakterem Masarykovy čtvrti, dopravním řešením a dalšími faktory, které vyplynuly z jednotlivých analýz území. Rozhodující pro můj návrh byla poloha tramvajové smyčky. Rozhodla jsem se pro přístup odsunu smyčky směrem k parku, což mi umožnilo vytvořit klidné náměstí pro lidi a ne pro dopravu. Navržené bytové domy svým tvarem a uspořádáním vytváří blok. Pro řešenou lokalitu je to hustší zástavba, ale půdorysně vychází z řadových domů, které se v této lokalitě objevují. Další inspirací pro mě byla také zástavba v okolí ulice Pod kaštany. Budovy jsou navrženy jako čtyřpodlažní, ale samotné čtvrté podlaží je u obytných budov o tři metry ustoupené a vytváří tak střešní terasy. Hmotu domu tvoří jednoduché kvádry o průměrném rozměru 72 x 12 m na konci zalomené tak, aby dotvářely blok. Mezi těmito zalomeními je vždy prostor 9 m, který tvoří vstup do vnitrobloku. Průhledy do vnitrobloků opakují princip odstupů mezi rodinnými domy s průhledy do jejich soukromých zahrad. Kromě bytových domů jsem zde navrhla také knihovnu se společenským centrem, radnici, která vytváří protiváhu kostelu sv. Augustina a také menší sportovní halu. Všechny tyto budovy společně fungují a přinášející do Masarykovy čtvrti větší rozmanitost ať už z hlediska občanské vybavenosti nebo sociální skladby obyvatel.
The goal of my work was to design a good working complex of buildings with a diverse functional structure which is missing in Masaryk's district a little. The design is highly influenced by the character of Masaryk's quarter, transport solutions and other factors that emerged from individual territorial analyzes. Crucial to my design was the position of the tram loop. I decided to move the loop to the park, which allowed me to create a quiet square for people and not for transport. Designed apartment houses create block structure by their shape and layout. The site is densely bulit with terraced houses that appear in this locality. Another inspiration for me was the area around Pod kaštany Street. Buildings are designed as a four-storey. The fourth floor is retreated to three-meter to creating roof terraces for flats in last storey. The mass of the house is created by simple blocks with an average size of 72 x 12 m. They are curved at the end to create form a block structure. There is always a 9 m space between these intersections, which forms the entrance to the courtyard. The views of the courtyards repeat the principle of distance between family houses with views of their private gardens. In addition to residential buildings, I have also designed a library with a social center, a town hall that creates a counterbalance to the church of St. Augustine and also a smaller sports hall. All these buildings work together to bring more diversity into Masaryk's neighborhood, whether in terms of civic amenities or social composition of the population.
Description
Citation
ŠARMANOVÁ, Z. Náměstí míru - dostavba a rekonstrukce veřejného prostoru v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO