Rousínov, městské polyfunkční centrum za náměstím

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem nového využití komplexu budov bývalého učiliště a jídelny poblíž městského centra obce Rousínov. Součástí práce je analýza současných podmínek občanské vybavenosti v uvedené oblasti a analýza návazností na stávající komunikace a volba nového urbanistického modelu pro danou lokalitu. Současná dvojice internátních budov bude nahrazena centrem volnočasových aktivit a knihovnou resp. polyfunkčním domem s prostorem pro služby a domovem klidného stáří se sdíleným bydlením. Budova jídelny si ponechává svůj účel, nicméně je rozšířena o kavárnu se střešní terasou. V rámci uvedeného kontextu byla vypracována architektonická studie, která využívá původního půdorysu zástavby, nicméně se změnou jejich vnitřních dispozic a celkovou čelní vizuální změnou, která je typická svislými dřevěnými konstrukčními prvky s dynamickým členěním. Mimo architektonického řešení jednotlivých budov je součástí práce i návrh exteriérů v celém areálu spolu s řadou prvků parkové zeleně a městského mobiliáře, u něhož dominují dřevěné monobloky.
Diploma thesis suggests a new functional use of former vocational boarding school near town center of Rousínov and deals with its reconstruction and modification to serve the new purpose. Current conditions of communication routes and public welfare are being analyzed in order to select proper urban model, that would be applied. Two buildings of former dormitories are to be replaced by leisure time activity center and multifunctional house with commercial space and retirement house respectively. The purpose of former canteen will be left as it this, although it is meant to be enhanced by adding cafeteria with roof garden. In the given context, an architectural design was elaborated while using former structures and layout but with new inner structure. Vertical wooden structures with dynamically spaced elements are used as a common feature. Apart from design of the buildings themselves a special care was also taken while creating the environment. Parks are laid out in a polygon grid, shaped by the straight lines of communication routes.
Description
Citation
JAJTNEROVÁ, M. Rousínov, městské polyfunkční centrum za náměstím [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO