Brněnské nábřeží - rehabilitace brněnských řek a jejich blízkého okolí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem diplomové práce je revitalizace brněnských řek, konkrétně Svitavy. Hlavní myšlenkou je pochopení řeky jako významného městotvorného prvku, jako místa, jehož potenciál by mělo každé město maximálně využít. Lidé rádi tráví svůj volný čas u vody a takový prostor by jejich potřebu měl uspokojit. Řeka plynule protéká městem a i člověk by měl mít možnost se kolem ní volně pohybovat. V ideálním případě by měla být zelenou stezkou napříč městskou zástavbou. Řešené území se nachází v městské čtvrti Brno-Zábrdovice, která nemá ideální pověst. Na její podobě se mimo jiné podepisují průmyslové areály, které jsou často ve zchátralém stavu. Mým úkolem bylo správně rozklíčovat jeden z těchto areálů, který leží v blízkosti Zábrdovického kláštera. Řešené území je v současnosti nepřehledná a nesourodá struktura, která obraz místa moc nepodporuje. Řeka je v tomto místě zcela potlačena a i pohyb kolem ní je velmi omezen. Svým návrhem jsem se snažila vytvořit místo, které by nabízelo množství aktivit po celý den. Funkce, které se na území nachází jsem upravila a svým návrhem podpořila, aby společně tvořily fungující celek. V takovém území se budou potkávat lidé, kteří zde pracují či bydlí, kteří zde využívají služby či přijeli sportovat anebo zde jen tráví svůj volný čas v příjemném prostředí řeky Svitavy.
The theme of the work is revitalisation of the Brno rivers, specifically the river Svitava. The main idea of the work is the understanding the river as a city-building element, as a place of potential that every city should fully utilize. People like to spend their free time at the water and such a space should satisfy their needs. The river flows smoothly throught the city, and people should be able to move freely around it. In the ideal case, it should be a green path across urban area. The solved territory is situated in the Brno-Zábrdovice district, which hasn´t ideal reputation. Its image is shaped by, among others, industrial areas which are quite often derelict. My task was to correctly distribute one of these sites, which is located near the Zábrdovice Monastery. The solved territory is currently a non-coherent and inconsistent structure that does not support the image of the site. The river is completely supressed at this point and the movement around it is very limited. In my design I tried to create a place that would offer a lot of activities through the day. I have modified the functions I have in the territory and supported by my proposal to form a working entity together. In such a territory will meet people, who work or live here, who are using the services or come to sport or spend their free time in the pleasant environment of Svitava river.
Description
Citation
MANCLOVÁ, M. Brněnské nábřeží - rehabilitace brněnských řek a jejich blízkého okolí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO