Ověření metodiky měření materiálových charakteristik tepelné vodivosti a tepelné kapacity stavebních látek metodou „Hot Wire Method“

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předložená práce se zabývá studiem mechanismů šíření tepla a popisem fyzikální jevů provázející nestacionární měření metodou horkého drátu. Zvláštní pozornost je věnována součiniteli tepelné vodivosti, jeho závislosti na teplotě, vlhkosti, pórovitosti a objemové hmotnosti. Uvedeného principu je využito k návrhu konstrukce jednoduchého nestacionárního měřidla, jež vychází z procesu tzv. regulárního ohřevu a věnuje se nestacionární metodě měření tepelné vodivosti a tepelné kapacity metodou „hot-wire“. V praktické části jsou předloženy dosavadní poznatky a rozšíření o princip současného stanovení tepelné kapacity staviv oproti srovnatelným metodám.
This aim of task deals with the study of heat dissipation mechanisms and description of physical phenomena accompanying non-stationary measurements by hot wire method. Particular attention is given to the coefficient of thermal conductivity and it´s dependence on temperature, humidity, density and porosity. These principles are used to design a simple non-stationary device based on regular heating process and deals with measuring of thermal conductivity and thermal capacity by hot wire method. In the second part are presented previous knowledge and enlargement on new principles of measuring thermal conductivity and thermal capacity.
Description
Citation
PRŮŠA, D. Ověření metodiky měření materiálových charakteristik tepelné vodivosti a tepelné kapacity stavebních látek metodou „Hot Wire Method“ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO