Dopad netradičních technologií zpracování půdy na kvalitu půdy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Zemědělská půda je zpracovávána různými způsoby, které mají vliv na její vlastnosti. Rozeznáváme dva typy technologií zpracování půdy. Těmi jsou konvenční (klasické) zpracování půdy, kdy se používá orba a minimalizační, u kterého je orba vyloučena. Cílem této konkrétní práce je posoudit kvalitu půdy v blízkosti obce Bohaté Málkovice, která je dlouhodobě zpracovaná minimalizační technologií. Jako ukazatele kvality půdy jsme použili vybrané fyzikální a fyzikálně-chemické charakteristiky, které jsou stanoveny z odebraných porušených a neporušených půdních vzorků ze svrchní vrstvy půdy (0-10 cm) standardními metodami v laboratorních podmínkách. V teoretické části jsou popsány základní fyzikální vlastnosti půdy a způsoby jejich určení. Praktická část je věnována představení zkoumané lokality a jsou zde uvedeny a následně vyhodnoceny výsledky vybraných fyzikálních a fyzikálně-chemických vlastností půdy. V závěru je posouzen dopad použité technologie zpracování půdy v lokalitě Bohaté Málkovice na vybrané vlastnosti půdy.
Agricultural land is being handled by various tillage of soil which affects properties of soil. There are two types of tillage treatment. These are conventional (classic) tillage with plowing and minimization tillage (plowing is excluded). The aim of this particular work is to assess the quality of the soil near the village of Bohaté Málkovice, which is being (long-term) handled by minimization tillage. As indicators of soil quality, we used selected physical and physico-chemical characteristics, which are determined from analysis of disturbed and undisturbed soil samples from the top soil layer (0-10 cm) by standard methods in laboratory conditions. The theoretical part describes the basic physical properties of the soil and the ways of their determination. The practical part is devoted to the presentation of the examined locality and the results of selected physical and physico-chemical properties of the soil are presented and subsequently evaluated. In the conclusion, the impact of used tillage in Bohaté Málkovice on the selected soil properties is assessed.
Description
Citation
SUCHÁ, K. Dopad netradičních technologií zpracování půdy na kvalitu půdy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO