2017

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 34
  • Item
    Snižování emisí CO2 při výpalu hydraulických pojiv
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, ) Stachová, Jana; Dvořák, Karel; Kolář,, Karel; Wagner,, Štěpán; Palou, Martin
    Disertační práce je zaměřena na výzkum a vývoj hydraulického pojiva na bázi fluidního popílku. Práce zkoumá možnosti využití tohoto popílku do slínku tak, aby vlastnosti výsledného cementu byly srovnatelné s portlandským cementem. Nedílnou součástí této práce je též rešerše možností snižování emisí v cementářském průmyslu, což je v dnešní době velmi aktuální téma.
  • Item
    Citlivostní analýza stabilitních problémů ocelových konstrukcí
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, ) Valeš, Jan; Kala, Zdeněk; Vičan,, Josef; Kučerová,, Anna; Melcher, Jindřich
    Dizertační práce se zaměřuje na zpracování globální citlivostní analýzy únosnosti ocelových válcovaných nosníků namáhaných na klopení, vzpěr kolmo na měkčí i tužší osu průřezu. Za účelem výpočtu únosností byly v programu Ansys vyvinuty podrobné geometricky a materiálově nelineární modely za použití prostorových konečných prvků. Tyto modely umožnily modelovat náhodné imperfekce, jakými byly počáteční geometrické zakřivení osy, rozměrové odchylky průřezu a materiálové vlastnosti oceli. Citlivostní analýzou se kvantifikoval jejich vliv na únosnost. Náhodné realizace imperfekcí byly pro zvolenou sérii poměrných štíhlostí generovány metodou Latin Hypercube Sampling. Jelikož by bylo pro vyhodnocení citlivostní analýzy únosnosti všech konečně-prvkových modelů potřeba extrémně vysoké množství výpočetního času, cílila práce na vyvinutí meta-modelu založeného na aproximaci konečně-prvkového modelu. Aproximační polynom pak umožnil vyhodnotit citlivostní indexy s použitím vysokého počtu simulací. V závěru práce jsou vykresleny citlivostní indexy ve vztahu k poměrným štíhlostem a stanoveny vstupní náhodné veličiny, které se svou variabilitou nejvíce podílejí na proměnlivosti únosnosti.
  • Item
    Stochastické řízení zásobní funkce nádrže s pomocí metod umělé inteligence
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, ) Kozel, Tomáš; Starý, Miloš; Fošumpaur, Pavel; Zezulák,, Jiří
    Stochastické řízení pracuje s určitým rozptylem hodnot řídících průtoků s daným pravděpodobnostním rozdělením, a proto dochází k výrazně lepší aproximaci skutečné problematiky řízení. Pro potřeby stochastického řízení zásobní funkce nádrže byly sestaveny stochastické předpovědní modely, které lépe vystihují náhodné procesy, mezi které můžeme zařadit průtok v měrném profilu. Výhodou stochastického řízení oproti deterministickému řízení je výběr možnosti řízení pro danou pravděpodobnost scénáře. Výběr pravděpodobností nám poskytne vějíř možností. V práci je popsána konstrukce a vyhodnocení stochastického adaptivního řízení zásobní funkce nádrže, které využívá modely vycházející z metod umělé inteligence (fuzzy logika, neuronové sítě), jako náhradu tradičních optimalizačních metod (evoluční algoritmy). Modelům vycházejícím z umělé inteligence je poskytnuta matice vzorů (vzorové řízení), která je vytvořena modely využívající evoluční algoritmy, a stochastický model provede řízení se zvolenou pravděpodobností překročení řízeného odtoku vody z nádrže. Celý algoritmus byl testován i validován na fiktivní nádrži. Poté bylo provedeno srovnání řízení poskytnutých jednotlivými řídícími modely, které využívaly předpovědi poskytnutými různými v práci popsanými předpovědními modely. Výsledky stochastického adaptivního řízení byly srovnány s výsledky poskytnutými modelem s tradičními algoritmy, který měl k dispozici 100% přesnost předpovědi. Velkou výhodou modelů vycházejících z metod umělé inteligence je rychlost výpočtu. Tradiční model potřeboval pro provedení stochastického řízení paralelní výpočty v klastru. Závěrem lze říci, že stochastické adaptivní řízení dokázalo provést řízení nádrže se zásobní funkcí velmi dobře. Závěrem práce byly vybrány nejlepší nastavení pro jednotlivé předpovědní a řídící modely.
  • Item
    Zesilování ocelových prutů namáhaných osovou silou pod zatížením
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, ) Vild, Martin; Bajer, Miroslav; Wald,, František; Křivý,, Vít
    Dizertační práce se zabývá zesilováním ocelových prutů namáhaných osovou silou pod zatížením. Zesilování pod zatížením pomocí svařování je výhodné z hlediska úspory času i finančních prostředků. Pruty, které nejsou náchylné ke ztrátám stability, nepředstavují pro návrh zesílení problém a lze pro ně využít plastickou rezervu. Návrh prutů se stabilitními problémy je značně složitější, názory vědců a inženýrů na postup návrhu a využití plastické rezervy se liší a experimentů bylo doposud provedeno pouze několik. Práce je zaměřena na pruty vybraných průřezů namáhané vzpěrným tlakem. Při návrhu tlačených prutů náchylných ke vzpěru zesílených pod zatížením je potřeba ověřit únosnost původního prutu, oslabeného zvýšenou teplotou od svařování. Také je třeba zohlednit vliv původního zatížení a svařování – reziduální napětí a přetvoření – na únosnost zesíleného prutu. Cílem práce je stanovení únosnosti běžně používaných průřezů tlačených prutů zesílených pod zatížením. V rámci dizertační práce byly autorem provedeny experimenty zesílení prutů tvaru průřezu H a L a bezešvých trubek. Další experimenty byly provedeny na prutech tvaru průřezu H a čtvercových trubkách, pomocí nichž byla ověřována únosnost při svařování. S jejich pomocí byly validovány numerické modely, které pomohly rozšířit počet vzorků pro statistické vyhodnocení. Pomocí experimentů z literatury, vlastních experimentů a numerických modelů byly navrženy analytické modely na stanovení únosností původního prutu oslabeného teplotou a prutu zesíleného pod zatížením. Zjednodušený model je konzervativní a vhodný pro praktické navrhování, komplexní model je poměrně složitý a vhodný spíše pro vědecké účely. Komplexní model poskytuje informace o přetvoření a pro stanovení únosnosti využívá modifikace součinitele imperfekce. Poskytuje dobrou shodu s experimenty. Práce obsahuje také praktická doporučení pro návrh a provádění zesilování pod zatížením pomocí svařování.
  • Item
    Metodika využití technologie GIS v realitním inženýrství
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, ) Viktorová, Stanislava; Bartoněk, Dalibor; Sedláček,, Václav; Klimeš,, Cyril; Berka,, Milan
    Téma dizertačnej práce sa zaoberá medziodborovou problematikou hodnotenia variantov z oblasti realitného inžinierstva, multikriteriálnych analýz a geografických informačných systémov, a predstavuje technologické spôsoby vizuálnej stránky vzájomných priestorových vzťahov realít. Práca popisuje návrh a verifikáciu metodiky využitia technológie GIS v realitnom inžinierstve. Primárnym prvkom metodiky je lokalita ako základný determinant objektov realitného trhu, ku ktorej sa bezpodmienečne vzťahuje jedinečná vlastnosť priestorovej informácie. Lokalita objektu ako taká je definovaná veľkým počtom kritérií, ktoré bolo potrebné priestorovo analyzovať. Pre potreby priestorovej analýzy bola zvolená kombinácia technológie GIS s multikriteriálnymi metódami (MCDA) posudzujúcimi varianty problematiky. Súčasťou metodiky je objektívne stanovenie vhodnej kombinácie metód stanovenia váh a multikriteriálnych metód. Objektívne stanovenie by malo viesť k zníženiu rizika ľudského faktoru pri stanovení preferencií a variantov. Navrhované postupy sú overené na prípadových štúdiách, ktoré boli riešené v rámci konkrétnych projektov. Uvedená metodika by mala byť prínosom nielen pri hodnotení kritérií cenového porovnania nehnuteľností v realitnom inžinierstve, ale aj vo viacerých oblastiach viackriteriálneho rozhodovania z pohľadu priestorovo a polohovo viazaných dát.