Evoluční optimalizace analogových obvodů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem práce bylo vytvořit systém pro optimalizaci vybraných analogových obvodů pomocí evoluce s různými fitness funkcemi. Taktéž na tomto systému provádět sadu experimentů a na jejich základě vyhodnotit možnosti evoluční optimalizace analogových obvodů. Prerekvizitou k tomuto cíli bylo nastudování a vybrání určitých typů analogových obvodů a evolučních algoritmů. Pro účely této práce byly z analogových obvodů vybrány zesilovače a oscilátory. Jako zástupci evolučních algoritmů byli zvoleni genetický algoritmy a evoluční strategie.
The aim of this work was to create a system for optimisaton of specific analog circuits by evolution using multiple fitness functions . A set of experiments was run, and the results analyzed to evaluate the feasibility of evolutionary optimisation of analog circuits . A requirement for this goal is the study and choice of certain types of analog circuits and evolutionary algorithms . For the scope of this work , amplifiers and oscillators were chosen as target circuits , and genetic algorithms and evolutionary strategies as evolutionary algorithms . The motivation for this work is the ongoing effort to automate the design and optimisation of analog circuits , where evolutionary optimisation is one of the options .
Description
Citation
MIHULKA, T. Evoluční optimalizace analogových obvodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bioinformatika a biocomputing
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Jakým způsobem (na základě čeho) jste specifikoval přesnost simulace optimalizovaných obvodů? V textu toto není explicitně uvedeno. Jaký vliv má takto specifikovaná přesnost na úspěšnost, případně výpočetní náročnost evoluce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO