Ojnice plynového vidlicového šestnáctiválce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem ojnice stacionárního motoru, její napěťovou analýzou a stanovením bezpečnosti. Práce je rozdělena na několik částí. Na začátku je krátká rešerše konstrukce ojnic a popis motoru. Poté jsou stanoveny hlavní rozměry pístní skupiny a ojnice a je vytvořen její 3D model. Dále jsou vypočítány síly v klikovém mechanismu působící na ojnici. Následující část se zabývá napěťovou analýzou vytvořeného modelu pomoci MKP a ze získaných hodnot napětí je ve vybraných místech ojnice stanovena bezpečnost k mezi únavy. V závěru jsou shrnuty dosažené výsledky z analýzy napětí a ze stanovené míry bezpečnosti.
This diploma thesis deals with a design of a stationary engine connecting rod, its stress analysis and its safety factors. The thesis is divided into several parts. At the beginning there is a short research of connecting rods construction and a description of the engine. Then the main dimensions of a piston group and a connecting rod are defined and its 3D model is created. Next, the calculations of forces acting on the connecting rod in the crankshaft mechanism, are carried out. The following part deals with a stress analysis of the model created by MPK. From the obtained stress results, the safety factor at fatigue limit in chosen places of the connecting rod is calculated. In the conclusion, the results of the stress analysis and set safety factor level, are recapitulated.
Description
Citation
LAŠTOVICA, K. Ojnice plynového vidlicového šestnáctiválce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Beroun, CSc. (místopředseda) Ing. Zdeněk Hinner (člen) doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO