Syntéza důkazů nekonečnosti běhu programů s využitím šablon

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Jednou z nejsložitěji verifikovaných vlastností programů v oblasti formální analýzy je živost. K jedné z metod ověřujících tuto vlastnost patří i dokazování neukončitelnosti programů. Naše práce popisuje návrh a implementaci dvou algoritmů ověřujících neukončitelnost. Inspirujeme se již existujícími přístupy, jako jsou rekurentní množiny a nadaproximace cyklů s využitím invariantů ve tvaru rekurentních relací. Hlavní výzvu pro nás představovalo přizpůsobení těchto algoritmů SSA (single static assignment) reprezentaci použité v 2LS a jejich celková integrace v našem frameworku. Vzpomínané přístupy se nám podařilo spojit do analýzy neukončitelnosti, která dosahuje nejlepší výsledky v porovnání s existujícími nástroji, které byly srovnané na soutěži SV-COMP 2017.
One of the properties that are most difficult to verify in the area of formal analysis is liveness. Proving non-termination of programs also belongs to the methods that verify this property. Our work describes the design and implementation of two algorithms checking non-termination. We inspire ourselves by already existing approaches, such as recurrence sets and over-approximation of loops with the use of invariants in the form of recurrence relations. The main challenge for us was an adaptation of these algorithms to the SSA (single static assignment) representation used in 2LS and the overall integration in our framework. We were able to unify the mentioned approaches into analysis of non-termination, which achieves the best results in comparison to the other tools that were compared at the SV-COMP 2017 competition.
Description
Citation
MARTIČEK, Š. Syntéza důkazů nekonečnosti běhu programů s využitím šablon [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Marcela Zachariášová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A - výborně . Otázky u obhajoby: Výsledná strategie využívá metodu SRS a po určitém počtu kroků (v kódu se jedná o magickou konstantu 51) se jednou použije metoda PRS a pak zas pokračuje přes SRS. Na základě čeho jste zvolil tento prah (51 kroků)? Stručně diskutujte potenciální rozšíření Vašeho přístupu na programy manipulující s dynamickými datovými strukturami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO