Testování Open vSwitch a DPDK

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce popisuje virtuální přepínač Open vSwitch a jeho architekturu. Zabývá se jeho akcelerací - především pomocí knihovny Data Plane Development Kit (DPDK). Popisuje architekturu této knihovny, rozebírá její jednotlivé funkční celky a popisuje možnosti její konfigurace. Další část práce popisuje metodologii zvolenou pro testování výkonu virtuálních přepínačů. Tato metodologie byla následně využita pro návrh a implementaci prostředí pro plně automatizované testování výkonu přepínače Open vSwitch s DPDK s využitím automatizačních systémů Koji, Jenkins, Beaker a VSperf. Zároveň byly implementovány nástroje pro automatické porovnávání získaných výsledků. Celé vytvořené prostředí bylo následně použito pro změření výkonu několika základních konfigurací přepínače Open vSwitch, a to jak s využitím knihovny DPDK, tak i bez ní. Provedená měření jsou v práci zhodnocena a diskutována. Závěr práce se zabývá velkým množstvím rozšíření a vylepšení implementovaných testů.
The project is about the virtual switch called Open vSwitch and its architecture. It deals with an acceleration of the switch mainly by using Data Plane Development Kit (DPDK). Furthermore, it describes the architecture of the DPDK kit and analyses the individual functional units. Furthermore, it describes the architecture of the DPDK kit, analyses the individual functional units and describes the possibilities of its configuration. Another part of the project describes the methodology chosen for a performance testing of virtual switches. Subsequently, this methodology was used to make a design and environment implementation for fully automatic Open vSwitch s DPDK performance testing with the use of automatic systems such as Koji, Jenkins, Beaker a VSperf. Simultaneously, the tools for automatic comparison of produced results were implemented. The created environment was then used for the performance measurement of several basic Open vSwitch configurations with and without the use of DPDK. The implemented measurements are discussed and evaluated in the project. The final project's stage provides a great amount of the enlargement and improvement of the implemented tests.
Description
Citation
ŠABART, O. Testování Open vSwitch a DPDK [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "A" .
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO