Statistické vyhodnocování výrobních rozvrhů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Presadiť sa ako výrobný podnik na dnešnom trhu, ktorý je plný konkurencie a ostať v zisku nie je jednoduché. Hlavnou činnosťou týchto podnikov je výroba a tá je úzko spojená s jej naplánovaním a rozvrhnutím. Kvalitný výrobný rozvrh môže mať veľký dopad na chod podniku. Môže spôsobiť zbytočné náklady, na druhú stranu môže ušetriť zdroje podniku, ktoré je možné použiť v inej oblasti. Cieľom tejto bakalárskej práce je snaha o nájdenie čo najlepšieho výrobného rozvrhu. V práci som navrhol štatistické ukazovatele, pomocou ktorých sa snažím objektívne zhodnotiť kvalitu daného výrobného rozvrhu. Výstupom práce je sada štatistických ukazovateľov kvality výrobných rozvrhov a program (implementovaný v informačnom systéme MES PHARIS), ktorý dostane na vstupe informačné dáta o výrobnom rozvrhu, následne vypočíta hodnoty štatistických ukazovateľov a graficky zobrazí vypočítané výsledky.
It is not easy to uphold a manufacturing enterprise in today’s market, that is full of competition and yet remain in profit. The main focus of these enterprises is production and that is closely linked to its planning and scheduling. A good production schedule can have a great impact on business. On one hand, it may cause some unnecessary costs, but on the other hand, it can save resources that might be used in another area. The aim of this bachelor thesis is to find the best production schedule. In this thesis I have offered some statistical indicators, using those I seek to objectively evaluate the quality of the production schedule. The outcome of this work is a set of statistical quality indicators of production schedules and program (implemented in the information system MES PHARIS), which receives input data of the production, calculates the values of the statistical indicators and then the calculated results are displayed graphically.
Description
Citation
ANDRAŠKO, P. Statistické vyhodnocování výrobních rozvrhů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Michal Novák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Dle bodu 4 zadání jste měl program testovat na reálných i hypotetických datech. Z textu neplyne, zda bylo testování provedeno s oběma typy dat. S jakými daty jste pracoval? Z čeho jste vycházel při návrhu konkrétních ukazatelů? Provedl jste jejich vyhodnocení v tom smyslu, zda naplňují očekávání, tj. pomáhají při určování kvality různých rozvrhů téhož plánu reálné výroby?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO