Simulátor šíření radarového signálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce, ako samotný názov napovedá je vytvoriť simulátor, ktorý je schopný vo virtuálnom prostredí simulovať celý priebeh zachytávania signálu vyslaného z radaru. Cez jeho vyslanie, zjednodušené odrazenie od objektu až po prijatie vracajucého sa signálu spať do radaru.Problém bol riešený v prostredí Matlab a to simuláciou trojrozmerného priestoru, ktorý obsahuje ľubovolne rozmiestnené pohybujúce sa body, tie reprezentujú radar a objekty ktoré sleduje. V rámci tohto prostredia sa počítajú, získavajú a spracuvávajú všetky potrebné dáta od vzdialenosti, uhlov až po výpočty frekvencie a výkonu vracajucého sa signálu.Výsledkom celej práce je plnohodnotne nasimulované prostredie, ktoré demonštruje celý proces zachytenia objektu radarom a následné zobrazenie jeho signálu v sprektograme, ktorý nesie informácie o objekte pred radarom. Výstupom je surový signál, odpovedajúci Dopplerovským posunom, vznikajúcim v namodelovanom prostredí. Simulátor slúži k prvotnému vyhodnoteniu konceptu.
Aim of this paper as the title suggest is creating radar simulator, which is capable of build up whole process of capturing broadcasting signal. From radar broadcasting, through his simple rebound from object up to capturing the returning signal back to radar. All this in virtual environment.The problem was solved in Matlab programming environment, in a manner of simulation of three dimensional area, which contains arbitrarily moving points. The points represent radar and object on which is radar aiming. Within the environment we are calculating, obtaining and processing all necessary data. From distance, angles to calculations of frequency and power of returning signal.The result of this work is full-valued simulated environment, which demonstrate whole process of capturing moving object by radar to display it in spectogram, which contains information about object passing the radar. Output is raw signal responded to Doppler shift, emerging in simulated environment. Simulator serve for creating the early concept.
Description
Citation
ORMOŠ, M. Simulátor šíření radarového signálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Michal Novák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Existuje nějaký limit pro "počet hmotných bodů", které jsou v rámci pohybu vozidla využívány? Jak počet bodů ovlivňuje rychlost simulace? Umožňuje simulátor simulaci vozidla se zrychlením, případně v zatáčce? Pokud ne, co by bylo potřeba udělat, aby tyto funkce byly přidány?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO