Systém pro aktualizaci anotací v korpusech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvoření systému, který umožní uživatelsky přívětivým způsobem zobrazit a aktualizovat anotace velkých korpusových dat ve formátu MG4J. Tato práce analyzuje stávající řešení správy korpusových dat a anotací a stručně popisuje netriviální nástroje SEC  a MG4J, které jsou využity v řešení. Celý systém je založen na distribuci dat a serverové komunikaci. Stěžejním prvkem systému je aktualizace anotací v MG4J a následná aktualizace indexů MG4J. Systém je schopný provést výše zmíněné operace s přijatelnou dobou odezvy. Tato práce se také zabývá aktualizací entit ve znalostní databázi.
The goal of this thesis is the creation of a system that allows users to display and update the large corpus data annotations in the MG4J format. This thesis analyzes the current corpus data and annotation management solution and briefly describes the non-trivial SEC and MG4J tools used in the solution. The main element of the system is updating annotations in MG4J and subsequently updating the MG4J indexes. The system is capable of performing the above mentioned operations with an acceptable response time. This thesis also deals with updating entities in a knowledge base.
Description
Citation
VRŠA, Š. Systém pro aktualizaci anotací v korpusech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Michal Novák, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A). Otázky u obhajoby: Lze navržený koncept změnového systému využít i pro sytémy s jiným způsobem ukládání dat (např. BYU, SketchEngine, CQP, DKPro C4CorpusTools, EnCOW)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO