Systém pro vyhodnocování studentských kódů ve skriptovacích jazycích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá nástroji pro automatické vyhodnocení kódu programátorů - studentů, kteří se teprve seznamují s konkrétním programovacím jazykem. Hlavní důraz je kladen na jazyk Python. Nejprve probírá problémy začínajících programátorů a diskutuje existující řešení. Jádro práce tvoří návrh a implementace nového systému, který je schopen automaticky vyhodnocovat studentská řešení konkrétních programovacích úloh v jazyce Python. Práce ukazuje vnitřní uspořádání a fungování, popisuje jeho vstupy a výstupy a demonstruje možnosti zařazení do výuky. Jako případová studie byl systém nasazen pro podporu výuky předmětu Skriptovací jazyky na FIT VUT v Brně v akademickém roce 2016/2017. Práce shrnuje zkušenosti z tohoto nasazení a hodnotí přednosti i problémy zpracovaného řešení.
This work deals with the tools for automatic evaluation of the code of programmers - students, who are in the process to get to know a particular programming language. The main focus is on the Python language. First it discusses the problems of beginning programmers and discusses the existing solutions. The core of the work is to design and implement a new system that is able to automatically evaluate student solutions to specific Python programming tasks. The work shows the internal layout and operation, describes its inputs and outputs and demonstrates the possibilities of inclusion into the teaching. As a case study, the system was deployed to support the teaching of the subject Scripting Languages at the FIT VUT in Brno in the academic year 2016/2017. The work summarizes the experience of this inclusion and evaluates advantages and problems of the solution.
Description
Citation
BASTL, V. Systém pro vyhodnocování studentských kódů ve skriptovacích jazycích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Marcela Zachariášová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Popište, jaká opatření byla zavedena pro to, aby systém v případě nejistoty ve správnosti hodnocení neudělil body a informoval hodnotitele o nutnosti manuální kontroly. Případně diskutujte, jak by se tento problém měl v budoucnosti řešit.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO