Webový nástroj pro sledování stavu síťových tiskáren

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá tvorbou nástroje, který průběžně monitoruje stav síťových tiskáren a jejich spotřebních materiálů. Tento nástroj slouží správcům sítě k udržování tiskáren v provozuschopném stavu. Důraz je kladen na proces získávání a ukládání dat tiskáren různých výrobců. Data jsou poté přehledně zobrazována webovým rozhraním za využití frameworku Flask. V teoretické části práce analyzuje dostupná řešení na internetu a navrhuje nový přístup získávání dat. Následuje návrh, který zahrnuje mnohá vylepšení a implementace oddělené frontendové a backendové části, jenž jsou obě implementovány v jazyce Python. Závěrem je aplikace nasazena na fakultní síti FIT VUT a jsou navrhnuta další možná vylepšení.
This thesis describes the process of creating a tool for continuous monitoring of network printers and their consumables. This tool is used by network administrators to maintain printers in operational state. The major task is collecting and saving relevant data of printers of different vendors. The data are displayed to the user through a web tool using the framework Flask. Solutions available on the internet are analyzed in the theoretical part of the thesis, along with a draft of a new way to collect data. The thesis also provides information on the design of some improvements and separate implementations of frontend and backend, both implemented in Python. Eventually the application is launched on the FIT BUT network and more possible improvements to be done are mentioned.
Description
Citation
LIPKA, R. Webový nástroj pro sledování stavu síťových tiskáren [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen) Ing. Marcela Zachariášová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: V sekci 4.1 tvrdíte, že při použití kompilovaného jazyka není možné přidávat nové moduly bez nutnosti rekompilace aplikace. Je tomu skutečně tak? Z jakých důvodů jste místo běžně používaných HTTP serverů použil nástroj Flask? V práci sám uvádíte, že využívá nezabezpečeného spojení. Pokud byste implementoval zmíněné moduly pro HTTP, jaké další informace by bylo možné o tiskárnách zjistit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO