Hluboké neuronové sítě pro analýzu medicínských obrazových dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou medicínských objemových dat pomocí konvolučních neuronových sítí. Vstupem analýzy jsou CT snímky lidských končetin, výstupem pak vysegmentované kontury dlouhých kostí, humeru a tibie. Cílem práce je nalezení vhodného nastavení konvoluční neuronové sítě pro co nejpřesnější výstup analýzy. Jako metrika úspěšnosti byla zvolena plocha pod Precision-Recall křivkou (AUC). Nejlepší dosažená úspěšnost se pohybuje kolem 88 % (0.8778 AUC). Pro implementaci řešení byl použit framework Caffe, resp. caffe modul pro skriptovací jazyk python.
This bachelor thesis deals with medical volume data analysis using convolutional neural networks. The input of the analysis is a CT scan of human limbs and the output are segmented countours of long bones, humerus and tibia. The goal of this work is to find suitable convolutional neural network settings to achieve the best possible analysis output while the area under the Precision-Recall curve is used as the precision metric. The best accuracy reaches almost 88 % (0.8778 AUC). The implementation is based on Caffe framework, or python caffe module.
Description
Citation
TRÁVNÍČKOVÁ, K. Hluboké neuronové sítě pro analýzu medicínských obrazových dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Jaký mají náhodné translace při generování datasetu vliv vzhledem k použití plně konvolučních sítí? Bylo by možné definovat úlohu detekce hran i jinak než jako segmentaci?  Jaký může mít současná definice úlohy vliv na výsledky vzhledem k možným nepřesnostem v anotacích a možné inherentní nejistoty lokalizace hrany? Co je spíše zdrojem chyby? Nejistota přítomnosti hrany, nebo nejistota její lokalizace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO