Návrh kritérií a tvorba metodiky pro stanovení výše nájmů z pozemků v zemědělských areálech v konkrétních lokalitách

Abstract
V dizertační práci je popsána problémová situace, která spočívá v neexistenci ujasněné metodiky pro stanovení výše nájmů z pozemků v zemědělských areálech. Jsou navržena kritéria, která by mohla mít vliv na výše nájmů z pozemků v zemědělských areálech. Jedním z nich je typ zdroje vody. Vytvořená databáze sestává z různorodých dat, která jsou následně vyhodnocována. Data pro zvolené lokality byla statisticky vyhodnocena. Dále bylo určeno procentuální vyjádření nájemného vůči obvyklé (tržní) ceně pronajatého pozemku. Navržené koeficienty byly kvantifikovány a byly zároveň ověřeny na praktických případech. Výstupem práce je vytvořená metodika pro stanovení obvyklé výše nájmů z pozemků v zemědělských areálech.
In the doctoral thesis deals with a problem situation, which is based on the lack of a clarified methodology for determining the rents from land in agricultural grounds. Criteria are proposed that could affect the amount of land rents in agricultural grounds. One is the type of water source. The created database consists of a variety of data that are subsequently evaluated. The data for the selected locations was statistically evaluated. Furthermore, the percentage of rentals was determined as against the usual (market) price of the leased land. The proposed coefficients were quantified and verified at the same time in practical cases. The output of the thesis is a methodology developed to determine the usual rental rates from land in agricultural grounds.
Description
Citation
TESAŘOVÁ, Z. Návrh kritérií a tvorba metodiky pro stanovení výše nájmů z pozemků v zemědělských areálech v konkrétních lokalitách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Soudní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Leonard Hobst, CSc. (předseda) doc. Ing. Libor Matějka, CSc. Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Milada Komosná, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslava Hlavinková, Ph.D. (člen) JUDr. Miroslav Kledus (člen) Ing. Karel Abraham (člen) doc. Ing. Lubomír Mikš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-03-08
Defence
Studentka úspěšně obhájila svoji disertační práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO